От х:

Днес в x:

Вдигат майчинството на 270 лв.

Емилия Масларова и лидерът на БСП Хасково Иван Станчев

По 270 лева месечно вместо досегашните 240 да получават майки на деца до две години. Увеличението се отнася за осигурените жени, които са излезли в отпуск по майчинство. Това е сред предложенията, които внася в парламента хасковската депутатка Емилия Масларова. Това съобщи днес самата тя на пресконференция в Хасково.

Промяната е във връзка с увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ), която от 1септември от досегашните 240 стана 270 лева. Промяната на МРЗ обаче не води автоматично до увеличаването на майчинството, затова е необходима промяна в закона, мотивира се Масларова.

Сред другите промени, които предлагат за гласуване в парламента от Коалицията са България, е и промяна в потребителската такса за преглед на пенсионерите. Там промяната на МРЗ автоматично води до увеличаване на таксата от посещение при джипито. „Това е непосилно за третата възраст. 580 хиляди души получават минимална пенсия, а 610 000 – до 200 лева на месец“, обясни Масларова. Предложението на социалистите е възрастните хора да плащат за преглед при лекар 1% от минималната пенсия, или 1.36 лв.

Сред останалите предложения са и увеличаване на максималния осигурителен доход и той да стане в размер на 10 минимални заплати – т.е. 2700 лв. Сега таванът е 2000 лв.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини