От х:

Днес в x:

Бойко открива Медицинския. Села висят с дърва за зимата. Преглед на регионалния печат

"Премиерът и трима министри откриват Медицинския" съобщава вестник "Хасковска Марица". Паметното събитие което възстановява Висшето в нашия град, ще се състои на 13-ти септември. Поканени са 80 гости, сред които Бойко Борисов, министърът на образованието Игнатов, на здравеопазването д-р Константинов че и финансовият Дянков. В Медицинският филиал вече са записани 88 студенти. Засега чужденците са само 3-ма, но техният прием продължава до октомври и се очаква да станат 10-на. Колежът бе открит с личните и до голяма степен единствените усилия на депутата Фани Христова.

Само за едно лято тя измъкна мумифицираните останки на колежа от пепелта и им вдъхна нов живот. Това е може би най-бързо одобреното решение от правителство и парламент-само за 3 месеца. В същото време кой ли не се изреди да обяснява на Фани и на всички, които пожелаят да слушат, че това е невъзможно и че нещата не стават нито толкова бързо нито просто така. Еми, стават. Стига да има поне един Дон Кихот. В Хасково той е с пола, панталоните показаха липса на топки.

"Преглеждат безплатно за туберкулоза в Болярово". Белодробната болница продължава с превантивната си дейност по откриване на болни и контактни от Жълтата гостенка. При последната рекапитулация, 65 са случаите на Туберкулоза в региона, 14 от тях са рецидиви-значително намаляване в сравнение с предходните години. От 12 до 16 септември, всеки който иска да се прегледа, може да го направи безплатно в болницата в Болярово.

"Любомир Георгиев е новия шеф на спорт в общината". 27 годишният бивш футболист е син на общинската съветничка Пенка Георгиева. Той наследява на поста пенсиониралият се Бончо Маринов.

"Обс гласува нов 3-годишен мандат на д-р Ермов". Докато в Хасково си сменят шефа на болницата, в Свиленград са доволни от него и гласуват ново доверие за д-р Димитър Ермов. Последният прибра толкова хасковски специалисти напоследък, че спокойно може да си кръсти болницата "Хасково 2".

"Шофьори без книжка направиха 4 катастрофи за 3 дни". Заглавието не се нуждае от коментар.

"80 % от първокласниците предпочитат целодневно обучение"-тема на броя.

То не е задължително, но става по желание на родителите. За целта училищата трябва да осигурят условия за провеждане на целодневно обучение-стая за учене, за отдих, задължителен обяд и прочие. Оказва се че родителите нямат нищо против целодневното. Че и що да имат-не само някой ще им гледата детето през целия ден, докато са на работа, ами ще им подготвя и домашните, вместо мама и тати да разгъват букварите във времето на сериала или футболния мач. От тази година занималня може да има и във втори клас. 59 училища в областта са приели тази форма на обучение. МОН отпуска допълнително на училището по 423 лв на дете което се обучава целодневно. Това си е 1/3 от единният годишен образователен стандарт. Тоест на 3 деца за целодневно обучение, министерството плаща за 4.

Всичко хубаво, но само не можахме да разберем откъде се пръкна тази цифра-80 %. От дадените примери научаваме че в хасковското СОУ Васил Левски от 67 първолаци-25 ще бъдат целодневни. В Климент-от 100, 50 ще бъдат на тази форма. Два калкулатора ми се повредиха, но пак не го докараха до 80%. Сигурно говорим за друга математика.

"36 села без дърва за зимата" бие тревога "Новинар Юг". Причината за  кахъра на хасковсикте села е колкото държавна, толкова и хасковска. Правителството промени закона за горите-отпадна такса корен. Според измененията, вече трябва да има публичен търг и една фирма да осигурява сечта на дърва за селата. Само че трябва да мине през одобрение на общинският съвет. Там обаче си гласуват най-вече извънредни докладни или такива, които няма да минат. Съветниците били обещали, че ще гласуват обществената поръчка в първата седмица след изборите-23-ти октомври. Докато обаче мине процедурата по търга ще стане ноември-декември. Дотогава хората по селата трябва да стоят на студено. За местните  "парламентаристи" вероятно ноември е като май, ама не е. Заслужават след изборите да бъдат сложени във фризера за да разберат що е студ.

"Слух за линейка с изкормвачи на деца стресира Ябълково". Паниката тръгна от информация от Румъния и за нула време стресира най-вече циганите в България. Според поредната градска легенда, линейка с двама мъже и една жена примамват деца в нея, а после ги изкормат за органи. Имало такива случаи в Караджалово, говорят ябълковци. Проверка на полицията установява че няма липсавщи деца нито в Ябълково, нито в първомайското село.

"За хандбал в Хасково-2000 лв, в Шумен-20 000". От интервюто с шефката на женският хандбал Марияна Стаматова поместена на страница седма, може да се днаправи заключението че Шумен са много по богатият град, който може да си позволи 20 бона грешни пари за един спорт, докато в Хасково, забележете-още си чакат обещаните 2 000 лв общински пари. Заради това, хасковският хандбал хвърля кърпата и доброволно изпада от А група. Що се отнася до митичните 20 бона само за хандбал в Шумен, това в Хасково е 1/4 от цялата субсидия за всички спортни клубове в общината. Не че Шумен е по-богат, там спорта е изведен като приоритет. Тук приоритетите са други-асфалт, бетон и обществени поръчки.

"1228 регистрирани пльокала в КОС"водещо на стр. 3-та. 1228 души от областта са се регистрирали че притежават газови пушки и пистолети. На 16-ти септември изтича срока за регистриране на всякакво оръжие, после следват глоби от 500 лв до 10 000.

"Качват местните данъци в нет-а" водещо на стр. 2-ра. От следващата година, направо от дивана в хола, ще може да си проверяваме колко дължим на местната хазна. Скоро сигурно ще може да си плащаме от там и данъците. Ако има с какво разбира се.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини