От х:

Днес в x:

Незаконно продават паркоместа под блоковете

Продажбата на паркоместа е незаконосъобразна, предупредиха депутати от ГЕРБ, които обмислят как да се регламентира нормативно проблемът.

"Много често срещаме оферти за продажба на жилища заедно с паркоместа, за които се калкулира цена. Терминът “паркомясто” обаче не съществува в законодателството ни, затова не може да бъде продавано", коментира Емил Радев от ГЕРБ, цитиран от "24 часа".

По думите му, нито една агенция или строител не продава реално място за паркиране. Вариантите били два - или се продава право на ползване върху част от терена, обособено като паркомясто с граници, или се продават идеални части от терена или подземния паркинг, но без ясно обособено право на собственост върху съответното място. Правото на ползване обаче е непрехвърлимо право, защото е вещно и не носи автоматично собственост, обясни Радев.

Така след години, когато даден собственик на апартамент реши да го продаде, той не може да продаде заедно с него своето паркомясто, независимо че то е записано в нотариалния му акт и той е платил за него. Когато пък са продадени идеални части от терена за паркомясто, те не вървят с точно очертано такова, защото не са в кадастъра.

Така собственикът трябва да си плати допълнително и за право на ползване върху закупената вече от него идеална част, за да очертае точно мястото за своята кола. Но то отново не фигурира в кадастъра и не може да се продаде, коментира Радев.

Депутати от ГЕРБ са сигнализирали регионалното министерство и настояват при следващите промени в закона да се въведе легална дефиниция за паркомясто, която да му даде правен статут. 
Ако паркомястото стане обособен обект, това ще носи и възможност за учредяване на право на строеж. Затова трябва и да се предвиди ограничителна възможност, за да не се окаже в един момент, че на мястото на дадена кола има магазин или ресторант. Освен това трябва да се даде ясна дефиниция, че тротоарът пред сградата, въпреки че е на частния терен, не може да се обособява като самостоятелно паркомясто.

Средно 10 000 евро е цената на подземните паркоместа, които се продават в София, показва справка в сайтове за имоти. По данни на брокерите те вървят между 5000 и 15 000 евро в зависимост от местоположението на сградата и търсенето в района.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини