От х:

Днес в x:

Младите хасковлии вдигнаха кръвното

Хасково масово вдига кръвно

Завишени стойности на кръвното налягане, дори при млади хора отчитат доброволците на БЧК навръх световния ден за борба с хипертонията. Млади хора, червенокръстци и лекари организираха безплатно измерване на кръвното в центъра на Хасково. За първата половина на деня вече се прегледаха 300 съграждани. Всеки втори е със завишено кръвно, отчитат организаторите.

Това не би било толкова изненадващо, понеже по традиция се преглеждат възрастни хора. Но значителна част от измерените 20 и под 20 годишни младежи отчитат характеристики на начална хипертония. „Изненадани сме, хора на по 19 имат кръвно по 140 до 160 горна граница и 100-120 долна“ не крият удивлението си хората от червения кръст. Показателите на здравия човек са 80 на 120 или 70 на 110, сравняват лекарите.

Нездравословно хранене, липса на режим, злоупотреба с алкохол и цигари са в основата на високото кръвно. Допълващите фактори са стрес, висок холестерол, обездвижване.

Хипертонията е най-значимото заболяване в региона от десетилетия насам. В резултат, областта ни е една от водещите по инсулти и исхемични болести в цялата страна.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини