От х:

Днес в x:

Първомайски лазарки пяха и танцуваха в Черна гора

Децата на снимката: Митко Мизинев, Симона, Айше, Цветомира, Михаела, Ангел, Николета, Йоана, Аделина, Стилиян , а зад тях са Райна Карааргирова, Добрин Добрев и Жанета Стоилова

Късно снощи от Кутор се завърна група деца с техните родители и ръководителките им Райна Карааргирова и Жанета Стоилова. Те гостуваха по покана на Добри Добрев от българското посолство в Черна гора. Малчуганите от ОДЗ “Марица“ представиха българския обичай Лазаруване пред публиката в Кутор и получиха грамота за театрално представление. След това специално за децата е бил организиран купон с почерпка.

На втория ден от гостуването си малките артисти пяха и играха на открито на брега на морето в Будва. Там също събраха овациите на публика от цял свят. Всички са били впечатлени от пъстрите народни носии и точното изпълнение на децата. За тяхното представление местния вестник е отделил цялата си първа страница. Публикувал е снимка и материал, в който с възхищение се разказва за изключително артистичното изпълнение на българчетата, за танците и песните им.

Не всички деца от групата са християни, но по християнски са посрещнали Великден в църквата в Будва и са получили оцветени яйца от местните жители.

По пътя до Черна гора и обратно групата посетила Охрид, Скопие, минали са през Албания, но незабравим за децата ще остане споменът за първата морска баня на Адриатическо море.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини