От х:

Днес в x:

Лешоядката Фрида на свобода утре

След едноседмична карантина белоглавата лешоядка Фрида ще бъде официално изпратена обратно към волиерата за адаптация край Сливен. Това съобщиха от Спасителния център за диви животни към фондация Зелени Балкани – Стара Загора. Преди да отлети на свобода птицата ще бъде маркирана със специален предавател. На изпращането ще присъстват и гости от Турция – д-р Йозге Ердоган, д-р Ахмет Кутукчу и г-н Озкан Юнер, които се грижиха за простреляната птица и съдействаха за изпращането й от Турция.

Лeшоядката Фрида е включена в петгодишна пилотна програма за възстановяване на белоглавите лешояди като гнездящи в Стара планина в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България. Съдбата й ангажира десетки неправителствени организации и държавни институции от България, Турция, Испания и дори Унгария.

Експертите решиха, че въпреки грижите и усилията на нашите турски колеги от Истанбулския университет, птицата ще има най-големи шансове, ако бъде освободена отново от Природен парк Сините камъни. Така започна едномесечно ходене по мъките, за да се върне Фрида в България.  Освен, че се нуждаеше от нов паспорт за износ, Фрида не случи и на международна обстановка - точно в този момент през границата бе забранено транспортирането на животни, заради опасността от шап, а по същото време вървяха и усилени проверки за влизането ни в Шенген. На всичкото отгоре, колата на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора, която бе изпратена да прибере птицата, остана без фар и броня след лек инцидент в Истанбул.

Въпреки всички приключения, Фрида се завърна в България и вече изтече едномесечния карантинен срок, предписан от Националната Ветеринарномедицинска служба.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини