От х:

Днес в x:

Истерия заради радиация в Румъния

Специалисти на румънския Институт по ядрена физика са открили следи от радиоактивен йод в дъждовна вода и в овче мляко в Южна Румъния. Румънското правителството днес ще обсъди данните, след като получи всички необходими информации от ресорните институции, предаде бТВ, цитирана от АСН.

Предполага се, че радиоактивният йод е дошъл от японската атомна електроцентрала "Фукушима".

Директорът на Института за ядрена физика обясни, че следи от радиоактивен йод се откриват навсякъде в Румъния и вероятно навсякъде по света. От своя стана министърът на земеделието заяви, че ще се направят повторни изследвания. Той допусна, че е възможно откритият йод да не е радиоактивен.

Радиационният фон в Сърбия е в границите на нормалното, заявиха отговорните институции в страната, след като получиха стотици обаждания от граждани, които питат дали храната от внос е безопасна и могат ли да ядат листни зеленчуци, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от БТА.

Решението на японските власти да вдигнат нивото на ядрената авария в АЕЦ "Фукушима-1" до максималната 7 степен не означава, че бедствието в тази централа е сравнимо с това в Чернобил, съобщи днес експерт от Международната агенция за атомна енергия, цитиран от Ройтерс. Той добави, че количеството радиация, изпуснато в Чернобил през 1986 г., е било значително по-голямо.

Естеството на двата инцидента е коренно различно. В Чернобил взривът стана докато реакторът беше включен, докато в АЕЦ "Фукушима" реакторът беше спрян, обясни експертът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини