От х:

Днес в x:

Български евродепутат обори проекта на ЕК за ядрено гориво и радиоактивни отпадъци.

Българският евродепутат от групата на EНП (ГЕРБ) Владимир Уручев предложи 27 поправки в доклада на Romana Jordan Cizelj относно проекта за директива за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци.

Според предложението на ЕК, директивата предвижда радиоактивните отпадъци да се погребват само в страната, в която са генерирани. Проектът допуска между отделните страни членки да се изграждат общи хранилища, но изключва възможността, това да става извън територията на ЕС.

В същото време редица страни, включително и България, имат дългосрочни контракти за връщане на отработено ядрено гориво в други страни от ЕС, както и извън съюза. Ако се приеме такава директива, на практика ще има юридическа невъзможност за изпълнение на тези договори.

 Подобно решение е твърде рестриктивна мярка, смята Уручев, който е специалист по ядрена енергетика. Той допълва, че то ще доведе до капсулирането на ЕС по въпроса за ядрените отпадъци.

"Инцидентите в ядрените инсталации не признават национални граници и безопасността на подобни съоръжения е еднакво важна и в рамките на ЕС и извън него", заяви вчера Владимир Уручев, по време  на протеклото обсъждане на доклада във водещата Комисия по индустрия, изследвания и енергетика, на която той е член.

Според него подобни забранителни клаузи за експорт извън  ЕС, ще бъдат в ущърб на безопасното съхранение и третиране на ядрени отпадъци в останалите страни с ядрени мощности.

Целта на предлаганите от евродепутата поправки е подобни забрани да отпаднат, за да не се попречи на  разпространението на високите европейски стандарти за сигурност и безопасност в глобален план. Това ще важи най-вече за съседните на ЕС държави, които обаче не са негови членки.

 Опитът на ЕС по управление на ядрените отпадъци трябва да се разпространи и сред останалите  страни с ядрена енергетика, а това може да стане само на базата на реално сътрудничество, обмяна на технологии и съвместни решения, са част от доводите на българския евродепутат.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини