От х:

Днес в x:

Разблокират сметките на общината

Апелативният съд в Пловдив е отменил решението на хасковския окръжен съд, с което се налага запор върху сметките на община Хасково. Това съобщи днес кметът Георги Иванов. Той уточни, че става дума само за едната фирма, която бе поискала блокиране на сметките. Той бе на фирма „Марчела-90“, припомня Haskovo.net. Другото искане бе от „Европът“, за малко над 3 млн. лв., които има да взема от общината за вече извършена дейност.

Апелативните магистратите са постановили, че не може да се запорират сметки на общини на базата на „бъдещ иск“, т.е. преди общината да е осъдена за неплащане на задължения. Това може стане след приключване на процес по същество.

Решението за запора по искане на „Европът“ е върнато на окръжния съд, защото малко след налагането на обезпечението от общината са поискали той да бъде заменен с друго – недвижим имот. По тази замяна трябва да се произнесат окръжните съдии в Хасково.

След като стана известно решението на апелативния съд в Пловдив обаче от общината са изтеглили предложението си за замяна на банковия запор с недвижим имот. Съображенията на администрацията са, че вече има произнасяне по този казус – обезпечение само след съдебно решение по съществото на спора.

Според кмета произнасянето в полза на общината е въпрос единствено на време. Той допълни, че не са срещнали особени затруднения през времето, докато сметките са блокирани. „Фирмите, с които работим, ни влязоха в положение. А и юристите им са обяснили, че ще спечелим в съда и банковите ни сметки ще бъдат разблокирани“, обясни Иванов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини