От х:

Днес в x:

Децата на Първомай за изкуството: Рисуването е №1

Ден преди 1 март - Денят на самодееца се запитах: какво е самодеец и ще има ли такива след 20 години у нас? И си припомних едно мое изследване. То бе проведено между ученици от началните класове от три училища в град Първомай, както и техните родители. Тази анкета доказа, че децата на Първомай искат да се занимават с изкуство и с радост биха се изявили пред публика.

На въпроса: „Изпитвaш ли необходимост да развиваш талант или способности в сфери, различни от училищните?“ 2/3 от отговорилите отговарят с „да“. Учениците от I до IV клас най- много искат да се занимават с изобразителното изкуство. Дължи се на учителите, които от години (а някои от десетилетия в Първомай) го правят интересно за всички деца от начален до среден курс. Желаещи да рисуват са 49% от децата.

Следват заниманията с танци и музика. Съответно 43 % и 35%. Кое ги прави толкова популярни? Несъмнено влияние оказват всички телевизионни формати - за идоли и вип-танцьори, а и фактът, че едни от най-популярните лица в България са певци и певици.

Само 8 % са желаещите да станат актьори. Това несъмнено е трудно, а и непопулярно занимание. За да се изявиш като актьор не е достатъчно да си талантлив, трябват ти и партньори, сценарий, режисьор и т.н.

В анкетата имаше такъв въпрос към родителите: “Защо е добре децата ви да се занимават с изкуство?” 72% от родителите виждат в това възможност детето им да изяви своя талант и способности. Половината приемат извънкласните занимания като начин за разширяване на знанията и мирогледа на детето си. Почти 1/3 откриват в изкуството възможност децата им да се научат да си разпределят свободното време. Между родителските отговори имаше и други: „изкуството е начин за превенция на агресията“, то „учи малките на отговорност“ и „така децата може да открият своя професионален път“.

След всичко това остава да си зададем въпроса – къде и как децата на Първомай да се занимават с изкуство? Можем ли да разчитаме само на извънкласните форми в училище? Погребваме ли таланта им? Коя е институцията, отговорна за това - община, читалище, семейство или училище? Днес – преди Деня на самодееца...

Теди Кирякова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини