От х:

Днес в x:

ОбС се кани да отменя заповеди на кмета Иванов

Ябълката на раздора . офисът на ГЕРБ в малкия Бизнесцентър

Отмяна на писмения отказ на кмета Георги Иванов, с който той не подновява договора за наем на управляващата партия ГЕРБ, ще гласува в петък ОбС. Докладната записка влиза като извънредна за предстоящата сесия. Предложението бе разгледано и допуснато за обсъждане в Съвета от постоянната комисия по законност към ОбС.

Сагата с офиса на ГЕРБ в малкия бизнесцентър започна в края на миналата година, когато кметът изпрати на областния лидер Иван Петров покана да освободят поещенията до 3 януари. Повод бе решението за продажба на офисите на първия етаж на сградата. ГЕРБ поиска съдът да спре предварителното изпълнение на заповедта, а отказът да се продължи договора за наем оспори пред Темида. Административният съд в Хасково отказа да спре предварителното изпълнение, но Върховният съд го спря.

Лидерът на ГЕРБ Иван Петров поискал да се продължи договорът за наем, още повече, че самото решение за продажба на частта от сградата бе отменено от ОбС. Кметът обаче отказал. Иван Петров се обърнал към съветниците от ГЕРБ да вкарат в ОбС предложение за отмяна на отказа на кмета да продължи договора за наем, както и да задължи градоначалника да сключи договор с партията, след проверка дали отговаря на изискванията според закона за политическите партии.

„Георги Иванов се опитва да постави на колене управляващата партия в България”, коментира в понеделник Иван Петров.

На днешното заседание на комисията по законност стана ясно още нещо – че кметът в продължение на повече от три години не е представял пред ОбС копие от своите заповеди, сключени договори, анекси или други административни актове, издадени в изпълнение на решенията на ОбС. „По закон кметът е длъжен в тридневен срок да престави в деловодството на ОбС копия от тях, ние да ги разгледаме и ако преценим, че не отговарят на нашето решение, да ги отменим”, обясни на колегите си Ирена Узунова, която ръководеше заседанието на комисията по законност поради отсъствието на председателката й Таня Стойнова.

„Но как да задължим кмета да представя копия от административните актове? Не можем да излезем с такова абсурдно решение защото това би означавало да кажем: „Господин кмете, изпълнявайте закона!”, допълни Узунова.

От началото на последния мандат през 2007 година това не е било правено, стана ясно на днешното заседание на комисията. Членовете й решиха да подготвят специална докладна записка по този въпрос за следващо заседане на ОбС.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини