От х:

Днес в x:

Да забраним на съдиите да решават, за да има правосъдие

Единственият начин да има истинско правосъдие в България, е да се забрани на съдиите да решават дали подсъдимият е виновен или е невинен.

На пръв поглед това твърдение вероятно звучи абсурдно. Обаче не е.

В днешната каша в страната ни човек може да изгради мнението си за един или друг скандал, които напоследък са в изобилие, единствено според това дали вярва или не. Вярваме ли, че ГЕРБ и Бойко Борисов наистина искат да променят досегашното мафиотско статукво в държавата, или и те са маскари. Вярваме ли, че е опъвал политически чадър над определени фирми, или не. Вярваме ли на Цветанов, че наистина се бори с престъпността, или е част от нея. В крайна сметка определяме позицията си в зависимост от това дали вярваме, а не каква е всъщност истината. Защото не я знаем. И няма как да я знаем сред лавината от СРС-та, подслушвани разговори, интриги и конспиративни теории. Те може да са верни, може и да не са.

Правителството е изправено пред сериозна дилема. От една страна вътрешният министър намеква, че съдебната система е корумпирана, той лично не й вярва и дори подсказва, че мафията се е окупирала именно в съда. От друга страна пък именно съдът е стожерът и гаранцията за демократичност на едно общество. Другото е полицейщина.

Как се излиза от този омагьосан кръг?

Много просто. Забранява се със закон съдиите да се произнасят дали едно лице е виновно или не. Това да се решава от съдебното жури – така наречените съдебни заседатели. Това е американският модел на съдебна система, който впрочем съществува и в редица европейски държави, макар и в не толкова категоричен вариант. Всъщност, съществува и в България, но е изпразнен от съдържание. Съдебните заседатели в България обикновено са пенсионери с достатъчно свободно време, които слушат какво ще каже съдията и просто подписват присъдата. В интерес на истината, има няколко прецедента, но те са наистина изключения.

Институцията „съдебно жури“ е разписана в конституцията на САЩ. Там ясно е казано, че „въпросът за вината във всички наказателни процеси се решава от съдебното жури“. Допуска се едно единствено изключение – по делата за импийчмънт, в които се отстранява от длъжност президентът на Съединените щати. Във всички останали процеси дванадесет произволно избрани (от избирателните списъци) американски граждани решават дали подсъдимият е виновен или не. Съдията няма думата по въпроса. Нещо повече, съдията няма право да присъства в стаята, където съдебните заседатели решават процеса. Те казват „виновен“ или „невинен“, а съдията само определя размера на наказанието според записаното в закона.

Каква е идеята на съдебното жури? Идеята е, че въпросът за вината, за правилно и неправилно, дали дадена постъпка е престъпление, в крайна сметка е израз на обществената представа за добро и зло. Т.е. дадено общество е решило, че убийството е зло и го наказва. Обществото смята, че лъжата, кражбата, измамата са престъпления и ги наказва. И това го решават дванадесет произволно избрани членове на обществото – там могат да попаднат кварталният бакалин, техникът в автосервиза, продавачката в магазина. С други думи – обикновените хора от народа. И тогава техните думи “Ние, дванадесет произволно избрани представители на американския народ намираме този човек за виновен“, звучат повече от убедително. Докато присъдата в българския съд, започваща с „В името на народа“ едва ли убеждава някого. По-правилно би било да започва с думите „В името на Висшия съдебен съвет“.

Защото според българската конституция Висшият съдебен съвет кадрува в съдебната система. Той назначава и уволнява съдии, прокурори, следователи. Самият Съвет пък се сформира по квоти – 11 от парламента, 11 от самата съдебна система. И типично по български – около него се въртят някакви „Чернички“ с ланци или без ланци, а всеки магистрат с едното око гледа към Висшия съдебен съвет, преди да вземе решения по даден казус. Сключват се сделки – присъда срещу нов мандат на шеф на някакъв съд или прокуратура. Издигане в йерархията, кариеризъм, слагачество .

Това нормално ли ви се струва? Правосъдието в България бизнес ли е? Май да.

Българската съдебна система дотолкова е компрометирана, че дори не влиза в рейтинговите класации. Обикновените хора до такава степен нямат доверие на магистратите, че поговорката „За кокошка няма прошка“ се радва на изключителна популярност.

Дори когато даден съдебен състав вземе професионално и обосновано решение, както например освобождаването от ареста на неколцина от „Наглите“ преди време, хората дори отказват да чуят аргументите и махат с ръка: „Тия са набарали пачките“. Вицепремирът Цветанов успешно ги подкокоросваше с мотивировката за „шумоленето на банкноти“.

Съдиите обикновено се опират на своето „вътрешно убеждение“. Преди две години например при подадени десетина жалби от търговци на димитровградския пазар срещу заповед на кмета за събаряне на павилионите им, административният съд в Хасково се произнесе с три положителни и две отрицателни становища. Търговците бяха ксерографирали текста на жалбата и само попълваха в нея данните си, т.е. текстът бе абсолютно един и същ. Трима съдии решиха, че са прави, двама – че не са.

Какво да си помисли обикновения човек – че това е плод на „вътрешно убеждение“ ли? Или по-скоро на външно? „Шумолене на банкноти“?

До каква степен институцията „съдебни заседатели“ може да защити обществения интерес и отделния човек? В американската история има много примери затова, сещам се за един, който наистина е разтърващ. САЩ също преживяват тоталитарни периоди, един от най-черният е епохата на маккартизма. Тогава Америка се превръща в нещо като огледален образ на „империята на злото“ СССР. Сред попадналите под ударите на сенатора Маккарти и всемогъщия шеф на ФБР Хувър попада Чарлз Чаплин. Спретнат му е наказателен процес по някакви мухлясали закони от предишния век. Цялата страна е заливана от помия по негов адрес. Обвиняват го в комунизъм и всички смъртни грехове. Впрочем, да отворя една скоба, веднъж, още преди войната, един от намиращите се тогава в САЩ нацисти го пита: “Какво имате против нацизма?“ Чаплин отговаря с въпрос: „А вие какво имате против всички останали?“.

Случката е разказа от самия Чаплин в неговата „Автобиография“. Оттам е взета и историята за процеса срещу него. Чаплин е изправен пред съдебно жури. Зад гърба му диша зловещият Хувър, хора на ФБР са в съдебната зала.

След продължително тягостно очакване съдебните заседатели влизат в залата и обявяват: „Чарли е невинен“. Хувър пие една студена вода, а Чаплин се просълзява. Когато отива да се ръкува със съдебните заседатели, един от тях се навежда и му прошепва: „Не се безпокой, Чарли, все още живеем в свободна страна“.

Много бих искал да присъствам на подобна сцена и в български съд.

Друг пример как истинската съдебна власт може да защитава обществения интерес. През 1957 година един експерт по сигурността изнася от Пентагона секретни материали, от които се вижда как е бил лъган американския сенат и народ за войната във Виетнам. Документите попадат в „Ню Йорк таймс“. Правителството се опитва да наложи цензура върху публикуването на документите и отнася въпроса в съда. 12 американци обаче, ядосани на управниците си, отказват да изпълнят искането на Белия дом и документите са публикувани.

Впрочем, не е нужно да се връщаме толкова назад в историята, примерът с Уикилийкс е отпреди няколко месеца. Джулиан Асандж свали гащите на американската дипломация и САЩ го погнаха из целия свят. Спретнаха му измислени обвинения в сексуално посегателство, но не в САЩ, а в Европа. И досега не ми е известно да има искане за екстрадиция в САЩ. Явно Белият дом не е съвсем сигурен как ще реагират дванадесет произволно избрани американски граждани и дали няма да се орезилят съвсем пред света.

Дотук посочвам само положителните страни на институцията „съдебни заседатели“, а тя сигурно има и лоши, макар да не се сещам за конкретен пример. Но пък от друга страна – няма как положението с правосъдието в България да стане по-лошо. По-зле от това накъде?

И тук вече може би стигаме до същинския въпрос по темата. Защо в продължение на повече от 20 години различните правителства в България отказват да направят такива реформи в съдебната система, които да дадат властта на действителния суверен – народа? Защо продължават интригите, ходатайствата, рушветите около кадровика на системата – Висшия съдебен съвет. Защо продължават да се изпращат в съдебната зала „съдебни заседатели“, предложени от политическите партии и одобрени от съответните общински съвети? Макар че нищо няма да се промени и ако не ги изпратят. И с тях, и без тях, ще е все същото. И докога ще продължава тази агония. След повече от двадесет години сигурно и слепият разбира, че правосъдието в България е просто една пародия.

В една истинска демокрация съдът е този, който може да ни защити от корумпираните управници, от лъжите на властта, от посегателствата на крадливи чиновници. Но съд, в който решават хората, а не зависими, в една или друга степен, магистрати.

И нежеланието на всички правителства досега да развържат този гордиев възел с една радикална реформа, показва единствено стремеж към поставянето на съдебната власт в тяхно подчинение. „Наши хора начело на всеки съд“, гарантира че кражбите, лъжите, измамите и безобразията на властта ще продължават. Просто следващите на власт ще сменят предишните и керванът ще си върви. Докато изчезнем като нация.

Когато коментирахме тази тема с един известен юрист от Хасково, той се съгласи, че системата на съдебните заседатели е най-демократичната в света. „Но това правосъдие струва много скъпо“, отбеляза юристът. Сигурно е така. Но пък съм убеден, че каквато и да е необходимата сума, нацията ще гласува с две ръце този разход, по простата причина, че това ще даде върховната власт в същите тези ръце.

Тодор Кръшков

Още текстове от автора можете да прочетете тук.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини