От х:

Днес в x:

Най-четеният коментар преди изборите: Велизар Енчев за шоковото увеличение на пенсиите и заплатите преди влизането в Еврозоната

ШОКОВО ВДИГАНЕ НА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ПРЕДИ ДЕСАНТА НА ЕВРОТО: КОЙ Е ЗА И КОИ СА ПРОТИВ?

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

Водач на листата на „БСП за България“ в 9-и МИР - Кърджали

Има нещо гнило в пенсионната ни система, след като три години преди приемане на еврото огромната маса от двумилионната пенсионерска армия не храни надежди за жалкия си жизнен стандарт.

А решението е просто и е в две стъпки.

Първата стъпка бе направена от Корнелия Нинова в 45-то Народно събрание, останало в историята като най-малко заседавалия парламент  след 1989 -а – само 9 работни дни!

На 5 май т.г., по предложение на Корнелия Нинова, депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчисляват от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

    Приетите промени предвиждаха всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година - 2018. Тогава той е бил 890,90 лева.

 По време на дебата Корнелия Нинова отсече, че за един месец работа този парламент не е приел нито един закон в интерес на хората. "Приет е само Изборният кодекс. Това говори, че си гледате партийния и личния интерес, а най-големият проблем в страната е бедността и неравенството, които, уви, след кризата не само, че не намаляват, а се увеличават", коментира тя.

Червеният цитира данни на НСИ и БНБ, според които всеки ден в България се е раждал по един нов милионер, дори по време на кризата, а половин милион души са изтеглили спестяванията си до 1000 лева. Тя отговори на критиките, че предложението на БСП е популизъм с аргумента, чепрез годините левицата го внася за пети път. "Ние имаме приоритет бедността и мизерията на възрастните хора", отсече соцлидерката.

Според нея единият от източниците за актуализация на пенсиите е Сребърният фонд, в който има 3,3 млрд. лв. за пенсии.

Хасан Адемов и Рамадан Аталай от ДПС, Мика Зайкова от „Има такъв народ“, Димитър Главчев и Тома Биков от ГЕРБ и Георги Ганев от ДБ бяха главните опоненти наБСП. Аргументите им вбесяват всеки пенсионер, едва преживяващ с пенсия, която е капка в морето от разходи за храна и лекарства.

А ставаше дума само за 1 млрд. и 110 млн. допълнителен разход към бюджета на Държавното обществено осигуряване. Толкова струват непоръчаните по недоглеждане боеприпаси за новите кораба за Военноморския флот, които се строят от германска фирма. Такава е цената и на новите бойни машини за пехотата…

     Сиреч, има милиарди за бомби, снаряди, патрони и бойни джипове, но няма един милиард за пенсионерите.

     В крайна сметка противниците на индексацията отстъпиха пред аргументите на БСП. Защото тайно се надяваха, че оставащите 72 часа до края на този парламент са недостатъчни за второ четене на пенсионните промени.

    Със 127 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се" индексацията на пенсиите изненадващо бе приета.

И в този момент дойде изненадващото предложение на Корнелия Нинова законопроектът да мине и на второ четене. Понеже правилникът на парламента повелява нещо много важно, което депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ бяхазабравили в суматохата около Изборния закон: ако между първо и второ четене на един законопроект няма направени предложения за промени, той може веднага да се гласува на второ четене…

Изпадналата в паника председателка на Народното събрание Ива Митева не подложи на гласуване предложението на БСП,сляпо следвайки напътствията на Йордан Цонев за прекратяване на заседанието.

    Обяснението й бе и скандално, и комично: На първо четене предложението наистина било прието с мнозинство, но нямало консенсус, пък и вечеимало заявки, че текстът на БСП не е прецизен…

Това разгневи социалистите, които обградиха трибуната и само намесата на квесторите успокои нажежената до червено зала. Пак по инструкция от ДПС, открито дърпащо конците на парламентарния бос,бе дадена почивка, а след нея пленарното заседание бе прекратено.

     Защо ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ посякоха индексацията, която трябваше да повиши базата на пенсиите от осигурителен стаж и възраст с около 30 процента?

Заради партийния си егоизъм тези партии се уплашиха от възможността БСП да спечели „третата възраст“ и така да победи на следващите избори.

     Всъщност с тази инициатива в 45-то НС левицата подкрепи не само пенсионерите, но и работещите хора, на чиито рамене лежи икономиката и социалната система. Защото радикално увеличение на пенсиите, в навечерието на рисковото ни влизане в еврозоната, е обвързано с друга кауза на БСП – вдигане на доходите на активната част от населението и най-вече на младите семейства.

Не е нормално най-бедните в ЕС да приемат еврото, след като са последни във всички позитивни класации и първи в класациите по социално неравенство, болести и смъртност.

     Именно за да избегнем шокаот въвеждане на еврото върху работещите бедни и пенсионерите е нужно шоково вдигане на заплати и пенсии, което е втората стъпка в борбата с бедността.

 Примерът на богати страни като Австрия и Италия, в които 24 часа след въвеждане на еврото цените в хранителните вериги скочиха с 30-40 процента, е предупреждение към по-бедните роднини в ЕС. Които трябва да знаят, че еврото е лекарство, оздравяващо икономиките, но застрашаващо икономически неактивните и бедните, даде ли се в голяма доза и в неподходящ момент.

С тези най-ниски заплати и пенсии в ЕСще катастрофираме, ако преди десанта на еврото не стигнем поне нивата на доходи в Португалия и Гърция.

Ето тема за размисъл както пред служебното правителство, така и пред редовния кабинет. Но ако в него главната дума отново иматпротивниците на пенсионната индексация и радетелите за пестелива социална политика и щедро превъоръжаване, ще сме трайно закотвени на евродъното.

11 юли е пределът на българското търпение!

Бележка на редакцията:Коментарът е публикуван във в."24 часа" и е прочетен от над половин милион читатели.

Плтена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини