От х:

Днес в x:

Господин Цацаров, „всички да носят отговорност“ означава никой да не е отговорен

Отговорността за корупцията, безнаказаността и липсата на справедливост в България не трябва да се носи само от прокуратурата, а от всички – полиция, ДАНС, прокуратура, съд.

Това заяви в шоуто на Слави главният прокурор Сотир Цацаров. Ето тази част от интервюто, публикувана на сайта на Главна прокуратура:

„Водещ: В случая Вие сте главният войн, защото е ясно за всички, че корупцията е огромна, и Вие сте човекът, който може всъщност чисто по законов път да разрешава този проблем. Никой друг, освен Вас, и така разбирам аз въпроса, че всъщност, тази цялата отговорност тежи върху Вашите плещи, и трябва да има конкретни резултати, за да могат хората наистина да са сигурни, че живеят в правова държава. И ако това не се случва, затова и задават такива въпроси – те са много точно в този стил въпросите, които касаят т.нар. мразя клишетата, но те са верни, „корупцията по високите етажи“. Една голяма част от въпросите касаят точно това. И фактът, че очакват от Вас и от който и да главен прокурор да ги вкарва безмилостно в затвора и да извършва цялата строгост на закона да прилага.

Сотир Цацаров: Г-н Трифонов, казаното от Вас е безспорно така. Но главният прокурор не е главният войн. Той не бива да възприема себе си като главен войн, първо, защото възприемането по този начин води до личностни изменения, които са вредни, а те са вредни за цялата система.

Водещ: А кой тогава, г-н Цацаров, кой?

Сотир Цацаров: Всички, г-н Трифонов.

Водещ: Аз си спомням Вие когато дойдохте – щях да кажа глупост, когато Ви избраха за главен прокурор, имаше една голяма, наистина голяма вълна от надежди, включително и аз в това телевизионно предаване бях много емоционален. Това, че най-после ще дойде човек, който ще ги смачка.

Сотир Цацаров: Г-н Трифонов, Вие започнахте с въпроса кой, и аз успях да ви дам кратък отговор – всички.

Водещ: Какво означава това?

Сотир Цацаров: Сега ще Ви кажа според мен какво означава. Ще цитирам човек, който може би е спорен като личност, но като юрист е брилянтен. Това е един мой предшественик г-н Никола Филчев. Когато, - казва той, корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не е в състояние да я спре. Никола Филчев каза и още нещо, което е много умно и много вярно, той каза, че без оперативните служби и без финансово-контролните органи, прокуратурата е само едно обикновено деловодство. Защото когато казвам всички, аз казвам следното: за да може прокуратурата да провежда годни разследвания и да поддържа обвинения, които издържат в съда, е необходимо на нея да бъдат представени точни, ясни и разбира се, неспирани от нивото на разследваните лица оперативни данни от съответните служби. На първо място, разбира се, това са МВР и ДАНС. Прокуратурата не разкрива престъпления, тя осъществява обвинения. Това е първият елемент от всички. Вторият сме ние, разбира се. Да избягам от всички, означава да се опитвам удобно да прехвърля отговорността някому. И третият елемент, разбира се, е съдът. Затова казвам всички.”

Добрият виц от времето на соца гласеше „Колективната отговорност е форма на безотговорност“.

„Отговорни са всички“ на практика означава „никой не е отговорен“.

Как в Румъния по времето на Лаура Кьовеши прокуратурата можеше да вкара в затвора за корупция министри, депутати, сенатори, кметове, висши държавни служители? И не прехвърляше отговорността си на никого.

По закон прокуратурата може да образува наказателно производство по сигнал, но може и да се самосезира. Освен това „прокурорът е господар на разследването“. Той решава кой да бъде разпитан, какви въпроси да се изяснят. Да възлага каквито си иска проверки на ДАНС, полиция следствие, държавни контролни органи. Да прехвърляш вината на полиция и ДАНС е наистина бягство от отговорност.

С промени в закона отпреди няколко години разследващият полицай не може да обжалва прокурорско постановление, с което например се прекратява досъдебното производство. При дела за корупция обикновено няма конкретни пострадали лица, които имат право да обжалват прекратяването, защото облагите идват най-често от публични средства. Така дори да вижда, че има достатъчно данни за престъпление, полицаят не може да направи нищо, ако прокурорът реши да го прекрати. Обвинителят е „господар на разследването“. При такава ситуация да обвиняваш полицията е най-малкото некоректно.

Още примери. 97.5 процента от всички наказателни дела през 2016 година са приключили с осъдителни присъди. Данните са от самия главен прокурор Сотир Цацаров в годишния му доклад пред Висшия съдебен съвет за дейността на прокуратурата.

Редно беше снощи да бъде попитан: А колко от делата за корупция по високите етажи на властта завършват с осъдителни присъди? Преглед, непретендиращ за изчерпателност, на антикорупционни дела в периода 2014-3017 година показва, че почти всички завършват с оправдателни присъди. Това е причина в началото на тази година Инспекторатът към ВСС да започне тематична проверка каква е причината за постановяване на оправдателни присъди срещу лица от високите етажи на властта за корупционни престъпления.

Затова главният прокурор трябваше да бъде попитан как така наказателните дела срещу обикновените хора завършват с 97.5 процента осъдителни присъди, а срещу властимащите – с оправдателни, в голямата си част.

Сотир Цацаров не съвсем елегантно избегна „горещия картоф“ - групировката ТИМ във Варна. И прехвърли вината върху окръжната прокуратура в морската столица. Който поне малко е запознат със структурата на прокуратурата знае, че тя е вертикална – пълна подчиненост по йерархията. Главният прокурор има правомощия да отстрани от длъжност всеки окръжен прокурор, да го премести, да го предложи за поста и предвид влиянието му в прокурорската квота на ВСС, посоченият от него ще бъде избран. Затова да прехвърляш отговорност на подчинените си прокурори е проява на много лош вкус.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ак
    ако правилно съм разбрал
    5 -1
    19:46, 23 ное 2018

    Смятате, че елегантно ни пързаляше.Е, единодушни сме, и аз така смятам.Колко хора обаче се замислиха над това?Какво по точно направи г-н Трифонов като ги покани да отговарят на въпроси - лъсна им имиджа, но напрактика кервана продължава да си върви и те смятат че успешно ни заблуждават че работят.Тази държава потъва все по бързо.

  • 2
    Ал
    Александър
    2 0
    12:42, 24 ное 2018
    Доста глупави въпроси. Вкипът на Славчо се оказа тотално неподготвен.
Последни новини