От х:

Днес в x:

След като послуша за Варненското езеро, маята, хвърлена в дворен клозет и Кунг-Фу панда, парламентът освободи Цацаров

Парламентът прекрати правомощията на Сотир Цацаров като председател на Комисията по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от 1 март. "За" оставката гласуваха единодушно 197 народни представители от всички партии.

След заявките на управляващото мнозинство за разделяне на антикорупционната комисия на две и призиви за оставка Сотир Цацаров я подаде на 17 януари, след което обясни, че му е 'дошло в повече". В същото време обаче бе отнет допускът му до класифицирана информация.

Дебатът в парламента, който продължи над два часа, мина през много теми, като се оказа, че ГЕРБ-СДС защитават работата на антикорупционната комисия и настояват Сотир Цацаров да бъде изслушан в пленарната зала. От групата на ДПС не правиха изказвания, а само отговориха на едно-две от тях. Спорове имаше за корупцията, намеренията за реформи на новите управляващи, ролята на ДПС и др.

Управляващите срещу Цацаров, ГЕРБ срещу Рашков

В началото на обсъжданията депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков каза: "Бързате или не искате да има сериозен дебат по тази тема. Така само освобождаване и после все едно нищо не е било - не ви отива. Скрихте си под килима и решението и за енергетиката, и решението за Цацаров, после и съдебната реформа ще скриете. Килимът ще се окаже тесен".

В отговор Константин Бачийски от "Продължаваме промяната" обяви, че Цацаров вече е изслушван в ресорната комисия в парламента, а антикорупционната комисия на практика не работи. "Комисията на Цацаров направи повече светци отколкото Българската православна църква за 100 години. Проверяваните излязоха с ореал, въпреки данните за някои като по закона "Магнитски". Вярвам, че следващата комисия ще има по-голяма ефективност", каза още Бачийски.

Зам.-председателят на парламента от "Има такъв народ" Ива Митева каза, че в момента сме хипотеза на подадена оставка и Народното събрание даже няма за какво да дебатира, тъй като по решение на Конституционния съд не може да не я приеме.

"След като му изтече мандатът като главен прокурор, Сотир Цацаров намери пристан в тази комисия, защото ГЕРБ така направи закона. Оставката е предизвестен акт, след който бързо е необходимо качествено законодателство и хора, които да го изпълнят със съдържание", каза Крум Зарков от БСП.

В отговор Тома Биков каза, че сега очаква да няма дебат, който иначе би бил "другарски съд", а едната страна я няма. След това каза, че вътрешният министър Бойко Рашков се оказал с недекларирани сметки и имоти и това би трябвало да потресе "Продължаваме промяната", чиито спонсори били сред "светците", за които се говори.

"Сотир Цацаров със сигурност знае много неща и е хубаво да чуем какво има да ни каже. Аз пред човек, който е бил седем години главен прокурор и 3-4 години шеф на КПКОНПИ, имам респект", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

В отговор Крум Зарков от БСП каза, че всичко е било проформа, прикриване на корупцията и прах в очите на Брюксел.

"Аз искам да ви уверя, че ние няма да забравим Цацаров. Имаме много въпроси към него по много казуси с обществено значение и ще го каним редовно в парламентарната комисия", отвърна Константин Бачийски. След което Радомир Чолаков репликира: "Не правете на хората това, което не искате да правят на вас".

"И Гешев да последва примера на ментора си"

Председателят на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров припомни протестите срещу корупцията и завладяната държава, след които формацията му е дошла на власт с мотото "Нулева толерантност на корупцията". "Днес даваме край на един от най-ярките символи на завладяната държава, на модела "Ти си го избра". Имаме още много работа, но днешното решение е първа стъпка", обяви той. След което заяви, че каузата е законови промени, за да не могат да се случват такива неща, в т.ч. и промени в конституцията. Накрая каза: "Надявам се г-н Гешев да вземе повод от своя ментор и да можем да обсъждаме и неговата оставка".

В отговор Александър Иванов от ГЕРБ-СДС му каза, че назначават близки и роднини по бордове и други. Депутатът от ДПС Хамид Хамид обяви, че ако управляващите нямат проект за промени в конституцията, ДПС ще им даде такъв.

"Настимир Ананиев като депутат от Реформаторския блок настояваше този закон да бъде знамето на борбата с корупцията, а Христо Иванов беше министър на правосъдието. Сега управляват с БСП - партия на статуквото", заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя каза, че протестите са били срещу "Борисов, Гешев, Цацаров", но миналата година Борисов е печелил три пъти доверие на избори не с 6, а с 20%.

След това Десислава Атанасова припомни, че Сотир Цацаров е заявил, че 15 дни преди да подаде оставка е предупредил и президента. И допълни, че също така е казал, че има проверки за несъответствие по имотните декларации на Бойко Рашков. След това подчерта, че оставката на главния прокурор не се обсъжда в парламента, а от Висшия съдебен съвет. "Пътят ви ще бъде труден, но кратък. След днес очакваме нулева толерантност на корупцията", допълни Атанасова.

Реплики направиха Георги Свиленски, който каза, че БСП не е партия на статуквото, а е била на протестите, както и Настимир Ананиев, който каза: "Законопроектът тогава бе отхвърлен, тъй като идвахте при мен и казвахте: "Настимире, ми всички ще влезем в затвора". Кажете за пилетата, котараците и други ваши спонсори". В отговор Десислава Атанасова каза, че не е специалист по животински видове и обяви, че пиари на "Продължаваме промяната" са им дарявали по 100 хил. лв. в кампанията. По думите й сигурно вече има някой "фигурант" за мястото на Цацаров.

"Мафията си има държава"

"КПКОНПИ се превърна в една бухалка. Примерите са безброй. Всички български граждани имат усещане за безнаказаност. Мафията си има държава", обяви Михал Камбарев от "Продължаваме промяната", като избори примери като "Апартаментгейт", случая с "Росенец" и др.. Той цитира данни, че комисията на Цацаров е запорирала 3 млрд. лв, а са отнети 37 млн. лв. Накрая заяви, че вероятно някои от депутати се молят новият председател на комисията да не ги разследва.

Колегата му Искрен Арабаджиев каза, че се надява Сотир Цацаров да остане като защитен свидетел и да разкаже каквото знае. Според него след реформата в антикорупционната комисия, която се планира, "половината депутати ще станат клиенти на прокуратурата". При възражение Десислава Атанасова обяви, че присъди от трибуната в Народното събрание не се произнасят.

"ГЕРБ, управлявахте ли с ДПС? При кое управление изгря звездата на едно младо момче, което стана милионер - Пеевски? Кога Доган взе ТЕЦ "Варна"? Ние ще внесем закон и ще се заемем с всички чекмеджета и кюлчета, ще чистим Авгиевите обори", каза още Арабаджиев.

"Корупцията е проблем на управляващите. Вие управлявате с ония момчета там, които приличат на обслужващ персонал, а не на депутати", каза Маноил Манов от ГЕРБ-СДС. А Явор Божанков от БСП каза: "И аз мога да кажа кой прилича на Кунг фу Панда, но няма да го кажа".

"Доган стана милионер заради връзки"

Реплика направи и Хасан Адемов от ДПС, който каза: "За да можете вие тук да говорите за демокрация, г-н Доган е лежал в затвора. Буквите ДПС не са лъжица за вашата уста". А Искрен Арабаджиев отвърна: "Евала на Доган, че стана милионер благодарение на връзките си в политиката. Той дълго време злоупотребяваше с правата и свободите на гражданите и държеше част от населението неспокойно".

Депутатът от БСП Явор Божанков обяви: "ГЕРБ са особено чувствителни, защото само прокуратурата и антикорупционната комисия ги държат на повърхността. Чувствителността по този дебат издава едно съмнително притеснение".

"Днес доживяхме оставката на онзи, чието име доскоро не се споменаваше тук, защото беше символ на завладяната държава, която значи също и обезобразената природа", каза Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната".

"Притесняваме се. Администрацията в момента набъбва като мая, хвърлена в дворен клозет. Освен да изберем г-жа Лорер за поста", отвърна Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС. В отговор Явор Божанков обяви, че в администрацията има структури с калинки на ГЕРБ, които не са ходили на работа.

Дебатът мина през езерото във Варна, инхаус процедурите, т.нар. златни паспорти и др, включително обиди на Кунг-Фу панда и проверка за споменаването на анимационни герои в стенограмата и дали тя съвпада с видеозаписа.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Хр
    Христова
    1 -4
    19:03, 2 фев 2022
    Какво ме топли оставката на цацаров като цените се вдигат всеки ден и не мога да си платя тока и водата?
  • 2
    Бъ
    Българин
    2 0
    22:54, 2 фев 2022
    До Христова.А бе мисирко-защо не си зададеш въпроса защо са високи цените, защото всички икономически лостове втази обрулена държава се държат от бивши комунисти начело с гербаджии.
    • ?
      ?
      0 0
      15:16, 3 фев 2022
      Както се държат от промянаджии по леко/евтино ли ви стана?
Последни новини