От х:

Днес в x:

Уикипедия - 10 години са повече от век

На 15 януари преди 10 години в интернет стартира Уикипедия, виртуална енциклопедия със свободно „уики" съдържание.

Уикипедия беше обявена за едно от завоеванията на човечеството през първото десетилетие от Третото хилядолетие.

Wikipedia се появи през 2001 година, през 2003-та изпревари Енциклопедия Британика по броя на записите в нея, а през 2005-а се изравни с нея и по качество на съдържанието.
По молба на Nature уважавани изследователи оцениха количеството на грешките в публикациите, които се отнасят до науката, поместени в двете конкуриращи се издания, и не откриха никакви съществени различия. Никой вече не се учудва, че към 2010 година думата Уикипедия е нарицателно на стотици езици по света.

Уики представлява мрежова технология за организиране на свързани помежду си уеб-страници, всяка от които може да бъде посетена и редактирана от потребителите си по всяко време, като историята и всички версии на страниците се запазват. За оформлението се използват команди, които са по-интуитивни и по-лесни от съответния код на HTML. Една сбирка от такива страници също се нарича уики или, по-рядко (и не съвсем правилно), Уики или УикиУикиУеб.

Понятието уики (от хавайски: бързо) и първоначалната програмна реализация са създадени от Уорд Кънингам в неговия проект WikiWikiWeb през 1995 година. Честото използване на двойния вариант УикиУики идва оттам, че в хавайския език (и в българския) редупликацията (повторението) се използва за усилване на думата.

Съществуват много различни системи за организация на съдържание на принципа уики. Един списък на различни такива програми може да се намери на Уики Уики Уеб.

Уикипедия е най-голямото уики, поддържащо милиони страници. Тя е свободна многоезична електронна енциклопедия. Съществуват много други уикита, като например Уикикниги - сайт за свободни учебници, „WikiSpecs" - каталог на всички продукти по света, и Уикиновини.

Софтуерната система на Уикипедия се нарича МедияУики и се разработва и разпространява свободно при условията на обществения лиценз на ГНУ (GNU).

GNU е операционна система, чието име (рекурсивен акроним) означава "GNU не е Unix" (GNU`s Not Unix).
Проектът GNU е създаден от Ричард Столман през 1983 година, като целта му е създаването на напълно свободна операционна система, наричана система GNU и свободен софтуер, който да работи на тази операционна система. Всеки може да я копира, модифицира и разпространява свободно.

Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини