От х:

Днес в x:

Поевтиниха пломбата с 2 лева

Зъболечението остава скъпо удоволствие

С близо два лева трябва да поевтинее пломбата за пациентите на зъболекарите работещи със здравната каса. Това е резултат от поетия ангажимент на правителството в националния рамков договор подписан днес с българския зъболекарски съюз. От новата година касата се ангажира да плаща със 7% повече за извършването на дейността. Това обаче касае само двете дейности-поставяне на пломба или вадене на зъб, които през годината се поемат от държавата.

Досега Касата поемаше за тези дейности 21 лв, пациента доплащаше 4 лв плюс още 1.80 за преглед. Сега поетата сума трябва да е около 23 лв и съответно доплащането за пациента да е с два лева по-малко. Хасковските зъболекарите обаче бяха скептични за поевтиняването- “увеличението вероятно покрива инфлацията“ коментираха някои от тях.

Разбира се всяка пломба извън тези две лечебни дейности годишно, ще си струва между 20 и 30 лв в зависимост от тарифата на стоматолога. Става дума за най-елементарната пломба с амалгама. Така наречената „бяла“ е още по-скъпа и не се поема от касата дори да ви е първа за годината.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини