От х:

Днес в x:

Камион за пломби – няма страшно, кабинет на колела!

Недостъпен лукс ли е здравето у нас? Макар и да не трябва да е така, в много части на страната това е истинската ситуация. Има райони, в които лични лекари и зъболекари почти липсват. По данни на НЗОК в областите Бургас, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Монтана и София-област има цели общини, в които се е регистрирал само един личен лекар.

Своебразен рекордьор в това отношение е Малко Търново. Там живеят близо 4 000 души. Разпределени са в 13 селища. На територията на всички тях има регистриран един личен лекар.

Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил и София-област пък са областите, в които откриваме общини с по един зъболекар.

Най-трудно изглежда положението в Община Мизия, където жителите са над 7 000, населените места са 6, а зъболекарят – само един.

Решение на този проблем някои специалисти виждат в създаването на мобилни кабинети, с които лекарите да посещават пациентите си, а не пациентите - лекарите.

В България вече съществуват дори мобилни стоматологични кабинети. Засега са три. Обикалят районите на Перник, Плевен и Шумен, съобщава "Нова тв".

Един от стоматолозите "на колела" е д-р Димчо Димов. Стоматолог по наследство, той днес обикаля из Шуменско и помага на деца и на възрастни да оправят зъбите си.

Мобилен зъболекарски кабинет видял за пръв път в детството си - автобус с два стола, обърнати един срещу друг. Тогава помагал на баща си. Днес си има свой. Обикаля с него в Шуменско и лекува деца.

По думите му в най-голямото село в шуменския регион живеят над 3 000 души. От две години д-р Димов обикаля селата с мобилният си кабинет.

"Първо трябва да намериш камион, който да отговаря на изискванията за квадратура", обяснява докторът.

Намерили камион, с който преди са превозвани дрехи. Той, заедно с тъста си, преобразили камионът в кабинет за три месеца. После обаче мобилният кабинет трябвало да бъде узаконен, което хич не е лесна задача.

"Инстутициите, които трябваше да го узаконят, те не знаят какво трябваше да се направи!", спомня си докторът.

А кабинетът е напълно оборудван - топла, студена вода, канализация, компресор за въздух, генератор за ток.

"Така както съм го направил, може една седмица да работи някъде", хвали се зъболекарят.

Докторът обаче разкрива, че състоянието на зъбите на младите е плачевно.

"Слагал съм протези на 32-годишни хора, без нито един зъб", разкрива стоматологът.

Според него причините са комплексни - лоши хигиенни навици, лоша храна, а и липса на стоматолози по селата и малките градове, както и труден достъп до лекарите.

Вижда решението в задължителната профилактика - както е с ваксините. И в създаването на още мобилни кабинети - защото друго решение няма.

"Рано или късно ще стигнеш до стола - въпросът е за какво ще седнеш на стола", посочва докторът.

И накрая припомня - на държавата ще й се наложи да плати за лечението на тези хора... Някой ден.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини