От х:

Днес в x:

Пожарната отърва Кенана от пламнало стърнище

Пламнало стърнище зад 4-ти стопански двор за малко не влезе във вилите на Кенана, след като заради силния вятър огъня запрепуска към вилната зона. За броени минути фронтът на пламъците премина 100-на метра през сухите треви и се доближи опасно до блок с неожъната и изсъхнала култура, вероятно рапица. Там треволяците бяха с височина почти колкото човешки ръст и сухи като барут. Блокът се простираше до първите стопански постройки и вили на Кенана.

На помощ на противопожарния екип, изпратен от хасковската служба, се притече вятърът, който отслаби напорите си. Другото щастливо стечение на обстоятелствата бе наличието на черен коларски път, който рамкираше блока. Огънят се забави там за няколко минути и това бе достатъчно за да бъде локализиран и потушен. В подобна ситуация миналата година пожар, от почти същото място, изпепели стотици декари нискостеблена растителност и опустоши няколко двора във вилите на Кенана. Преди две години, на същото място, стара жена се прости с къщурката си и домашните животни, отглеждани в двора. С помощта на пожарната тя успя да спаси само себе си и кучето си.

Вероятно хвърлен фас е предизвикал огъня, предполагат от пожарната. Ще бъде изследвана обаче и вероятността да са го предизвикали пастири. В района са пасели стадо крави.

Г.Христов

Пожарната застана между огъня и вилите на Кенана

Подкаран от вятъра огънят напредваше безмилостно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини