От х:

Днес в x:

Ваксините пристигнаха, децата масово под игла

Сестра Снежана Куршумова зарежда допълнителните дози от Риокоз

Ударна имунизация тече в Хасково през първите дни на тази седмица. Причината е, че най-после пристигнаха дългоочакваните ваксини пентаксим. Имунизация с тях защитава бебетата от 5 свръх опасни болести - дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца.

Стотици родители хукнаха към имунизационните кабинети. В този в първа поликлиника само през тази седмица сестра Снежана Куршумова зарежда за трети път дози от РИОКОЗ.

За 2 дни при нея под иглата минаха над 120 деца. Добрата новина за родителите е, че пристигна и крайно дефицитната ваксина тетраксим. Тя се поставя на 6- годишните и липсваше от месеци. В началото на учебната година, родители алармираха че децата им ще имат проблеми да тръгнат в първи клас, защото училищата искат направени имунизации, които на практика не могат да се осъществят поради липсата на тази ваксина. Проблемът с пентаксима обаче бе значително по-сериозен защото касаеше изграждането на имунна защита при бебета от 2-ри до 5-ти месец.

Последното чакане продължи повече от месец-от последната десетдневка на октомври, до миналия петък. Джипитата предупредиха че забавянето може да компрометира имунитета на новородените.

Много родители тогава потърсиха пентаксима в аптеките, но се оказа че ваксината не се продава навсякъде. Там, където се продава, струва по 60 лв дозата, а са необходими 3, което прави 180 лв.

Г.Христов

В РИОКОЗ има достатъчно дози засега, успокояват от здравната инспекция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини