От х:

Днес в x:

Районна прокуратура поема кмета

Кметът Георги Иванов

Жалбата на губернатора Румен Данев срещу кмета Георги Иванов отива в Районна прокуратура-Хасково.Това стана след като окръжният прокурор Дарина Славова направи частичен отказ да образува наказателно производство и го прехвърли по компетентост на Районна прокуратура.

Повод за жалбата стана кметска заповед от 13 март 2007 година, която забранява на служителите в общинската данъчна администрация да издават данъчни оценки за имоти на Цигарената фабрика, на Винпром Хасково и за военните имоти на територията на общината.

Заповедта е можела да се обжалва до месец след издавенето и е мотивът на окръжен прокурор Дарина Славова.

През 2006 година общинският съвет е приел наредба за допълнително материално стимулиране на служителите в администрацията. В параграф 1 на преходните и заключителни разпоредби е записано, че при „депозиране на молба за извършване на услуга от общинска администрация, се извършва проверка за липса или наличие на задължения към Община Хасково. Услугата се извършва след погасяване на задължението.“

През 2008 година общинският съветник Антон Иванов подадва жалба до районна прокуратура в която твърди, че кметът не изпълнява съдебно решение. Хасковският окръжен съд е отменил този текста от наредба, които визира необслужване на граждани и организации с висящи задължения, но промяна в практиката в общинска администрация няма. Районна прокуратура обаче отказва да образува наказателно производство, тъй като нямало данни за извършено престъпление.

При образуване на сегашната проверка Районна прокуратура би могла да приобщи направената през 2008 г. проверка и по този начин да провери дали забранените от съда действия на общинска администрация продължават и до днес.

Според член 296 от Наказателния кодекс, който и по каквато и да била причина не изпълни или попречи за изпълнението на съдебно решение се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5 000 лева.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини