От х:

Днес в x:

Училищната охрана: дворът не е част от училището

Училищните камери снимат най-много входа на училището и в никакъв случай двора.

Училищната охрана навсякъде е позиционирана така че да следи какво става вътре в училището, а не извън сградите. Това показа репортерска проверка на Haskovo.net. по повод вчерашния бой, който възпитаник на гимназията по дървообработване изяде в двора на собственото си школо. Училището имаше жива охрана и видеокамери.

На теория, всички 21 хасковски училища имат охрана. 12-те средни, имат видеокамери отпуснати от правителството за държавните зрелостни изпити. Броят за всяко школо варира от 4 до 12 броя. Камерите обаче са насочени към коридорите и класните стаи. Някои не са мръдвани от миналогодишните матурите. Камери имат и други училища, дори и началното Г.С.Раковски. Там защитата на децата е комбинирана със жива охрана.

В Климент обаче камери няма. Наетата професионална фирма следи за сигурността. Двама от щатните и служители обикалят между сградите и по дворовете и следят входовете неотлъчно от 8 сутринта до 6 следобед. Там е и най-затегнатия режим за външни лица-проверяват се документи за самоличност и ръчен багаж. Пазачите имат директна връзка със СОД и ръководството на своята фирма.

Това е и едната концепция. При другата училищата да си назначават за охрана свои служители. Като във „Васил Левски“. Охраната бе оборудвана с плазмен екран за следене изображението на видеокамерите. Екранът бе тъмен, а охраната-липсваше. По-късно се оказа, че разтървавал биещи се първолаци по коридорите. Камерите също следяха коридорите. Няма обаче кой да види какво става там. Както ни обясни зам-директорката Марияна Калъпова-човекът който отговарял за контролния център на видеонаблюдението, бил в отпуска и стаята заключена.“Ако стане инцидент, ще отключим да прегледаме записа“ допълни тя, като отказа да ни пусне в стаята за да се убедим че камерите работят и какво снимат те. И тук двора е извън обсегът на училищната охрана, жива и техническа.

А понякога охраната просто липсва...
Какво снимат камерите не е много ясно и за зам-директорката на СОУ "Васил Левски" Марияна Калъпова

„Отговаряме за училището, не за двора“ лаконично отговори възрастен чичко-охрана на друго хасковско училище. „Нямаме пари да охраняваме и двора“ коментира директорът на Спортното Генко Генев. Охраната на входа там се осъществява от портиери и чистачки. „Ако родителите искат охрана, да съберат пари и да си наемат фирма“ добави той с мотива, че в делегирания бюджет пари за охрана няма.

Униформената охрана стои по респектиращо....
....и е натоварена с по-сериозни пълномощия
...но както показа вчерашния инцидент в Дървото е абсолютно безполезна при проблем

Това което се набива на очи между двете концепци е, че фирмаджийската охрана е от чичковци в пред и след пенсионна възраст, които биха се съгласили да работят за 200-300 лв месечно. Собствената охрана на училищата е от яки и прави мъжаги пред които всеки побойник ще предпочете да послуша Вивалди. Проблемът е, че понякога липсват, щото и те са хора и трябва да почиват-обядват и т.н..

С охрана или без, нещата които се случват в училище остават обикновено без последствия. Важи за всичко-от една цигара на крак до един юмрук на бегом.

Г.Христов

Училищния двор остава място за срещи на хора от много поколения...
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини