От х:

Днес в x:

Губернаторът предава кмета Иванов на прокурор

Румен Данев

Областният управител Румен Данев предава кмета на Хасково Георги Иванов на прокуратурата, научи Haskovo.net. Повод за това е кметска заповед от 13 март 2007 година, но губернаторът научил за нея едва преди няколко дни след сигнал от военното министерство.

Със своята заповед Георги Иванов забранява на служителите в общинската данъчна администрация да издават данъчни оценки за имоти на Цигарената фабрика, на Винпром Хасково и за военните имоти на територията на общината. Преди дни от военното министерство поискали данъчни оценки на имотите си, но получили такава само за 5-те декара, които преди малко повече от месец прехвърлиха безвъзмездно в собственост на общината. За останалите терени получили отказ, поради което се обърнали за съдействие към губернатора.

Според нашите юристи тази заповед е абсолютно незаконна, коментира за Haskovo.net Данев. По повод неразплатените задължения на военните към общинската хазна той каза, че за това си има ред - общината може да съди министерството, но не може да им отказва данъчни оценки, обясни той. Това се отнася и за обикновените граждани, заяви Данев и допълни, че е получил много сигнали и жалби от граждани за отказите на общината да ги обслужва административно.

Юристите на областна администрация се натъкнали на интересна подробност. Общинският съвет в Хасково през 2006 година е приел наредба за допълнително материално стимулиране на служителите в администрацията. В параграф 1 на преходните и заключителни разпоредби е записано, че при „депозиране на молба за извършване на услуга от общинска администрация, се извършва проверка за липса или наличие на задължения към Община Хасково.
Услугата се извършва след погасяване на задължението.“

С това на практика се отказва административно обслужване на граждани и организации, които имат висящи задължения към общинската хазна. Този текст от преходните и заключителни разпоредби обаче е отменен с решение №20 на хасковския окръжен съд от 12 март 2007 година. На следващия ден – 13 март 2007 година, кметът Георги Иванов подписва въпросната заповед, с която забранява издаването на данъчни оценки за Цигарената, Винпрома и военните. С други думи – само ден след като съдът е отменил решението, с което се отказва административно обслужване поради неплатени задължения, кметът издава заповед в същия смисъл, с което погазва постановлението на окръжните магистрати. А отказите за административни услуги за граждани продължават и днес.

Според областния управител Румен Данев тези негови действия трябва да се разследват от прокуратурата.

Кметът Георги Иванов пък изобщо не бе впечатлен. „Какво като ме дава на прокурор? Да не е сефте“, избухна градоначалникът. Той отново припомни, че е имал споразумение с военния министър Аню Ангелов общината даполучи 17 дка от военните имоти, но след намесата на губернатора те бяха смалени до парцел от 5 дка. „А онези 500 000 лева, които ни дължат военните? Аз в случая чии интереси защитавам – на Георги Иванов или на града“, попита той.

Според градоначалника областният управител Румен Данев слуша какво му диктува Иван Петров – областният лидер на ГЕРБ. „Но не е само Иван Петров има още един човек там, който диктува какво да се прави, но още няма да ви казвам кой е той“, загадъчно завърши кметът.

Първите потърпевши от кметската заповед от 2007 година бяха ликвидаторите на Цигарената фабрика, които не успяха да получат данъчни оценки за няколко свои имота. Те обжалваха отказа на общината пред административния съд в Хасково, който се произнесе в тяхна полза. Със свое решение от юни 2008 година административните магистрати задължиха общината да издаде исканите данъчни оценки на „Хасково Табак“ АД.

Тодор Кръшков

Заповедта на кмета, която според юристите на областната администрация е абсолютно незаконна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини