От х:

Днес в x:

Стара Загора дарява Ленин на Димитровград. И лента, и първа копка в едно. Преглед на регионалния печат

Стара Загора дарява Ленин на Димитровград, пише в челно заглавие на първа страница „Хасковска Марица”. Решение за дарението щял да вземе старозагорският ОбС в четвъртък. То било по искане на кмета Стефан Димитров - за изграждането на алея на монументалното социзкуство. За целта общината ще тегли нов, 11-ти поред кредит от 5 млн. лв. допълва изданието.

Проблемът на църквата в „Орфей” – далече от хотела на кмета, анонс над главата на вестника. Темата е на цялата 4 страница и е по повод вчерашното откриване на камбанарията на Ямача. В материала се прави аналогия със строежа на храма в „Орфей”, почнал преди повече от 10 г., но така и незавършен. Въпросът, който си задава изданието е защо общината е вложила два пъти повече пари в камбанарията, вместо да довърши орфейския храм.

Кален сокак затваря 30-тина фирми, акцент от втора страница. Става дума за пътя край дерето в южната част на града, който е единствен за складове на едро. Завали ли, затваряме, жалват се собствениците.

Столичен консорциум поиска лампите на Хасково, водещо на 3 страница. Вчера се отворили документите на кандидатите за подръжка на уличното осветление в града. Единият от участниците в търга бил софийски консорциум, който от 30 години се грижел за осветлението в столицата. Вторият – хасковската фирма, която е изпълнявала тази дейност през последните няколко години – „Сити път”.

И лента, и първа копка в едно, пише във водещо заглавие на първа страница „Новинар юг”. Вчера бе открита новата камбанария на Ямача, а минути след това бе направена първата копка по проекта за 10 млн. лв. за облагородяването на Хасково. Градската градина ще стане като Люксембургската, казва кметът Георги Иванов.

Контраразузнавач погва незаконно забогателите, акцент над главата на вестника. Дългогодишният шеф на ДАНС в Хасково Илиян Янкулов става човекът на Кушлев в региона. Доскорошният шеф на комисията в Хасково бе Иван Жеков.

Кризата прати в киреча 20 строителни фирми, акцентира изданието на 2 страница. Толкова са отпадналите от браншовия регистър. Информацията е от шефа на местната камара Александър Киримов. Според него обаче положението в Хасково е по-добро от други региони, в които отпаднали близо 50 на сто от строителите. В областта сега действат 102.

Данев стопира по измислена алинея, пише вестникът за вчерашното съдебно заседание по казуса със стадиона. В жалбата на губернатора била вписана несъществуващата алинея 6 на член 36. Вчера в залата стана ясно, че грешката е техническа.

Живков – 270 км магистрали, демокрацията – 110. Така е озаглавено интервю със Стамен Стаменов, специалист по пътно строителство, на страница 4.

Британски професор издаде книга за Орлово, акцент от 12 страница в броя. Проф. Джон Чапман публикувал труда си за праисторическия живот в многопластовото селище Орлово, хасковско. Там в древни времена е процъфтявало производството на накити от раковини спондилиус. Книгата излиза в престижно оксфордско издателство, а ценна помощ при написването й оказал хасковският археолог Ирко Петров.

Това бяха основните теми в днешния регионален печат.

Тодор Кръшков             

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини