От х:

Днес в x:

Кметът към хасковския спорт: Само съдът може да ви спаси

Само съдът може да ви спаси, обърна се към треньорите хасковския кмет

На 26-ти октомври административният съд ще разглежда решението на областния управител Румен Данев, с което се оспорва безвъзмездното отдаване на стадион „Хасково“ на ФК „Хасково 2“. Ако съдът отмени заповедта на губернатора, останалите хасковски клубове ще ползват безвъзмездно спортните бази. Иначе ще плащат наем. Това обяви кметът Георги Иванов на среща с местните спортни клубове в зала Хасково. Договорите им за ползване на общинската спортна база изтичат в края на тази година. Подновяването им обаче вече няма да е безвъзмездно, научиха те. „Има два вида закони-общи и специални. По общия закон можем да отдаваме общински бази безвъзмездно. По допълнителни разпоредби-не можем. За да не ставаме нарушители на законите-нека областният отмени своето решение", допълни Георги Иванов.

„Да не мислите че искам да печеля от спортните клубове?!“ риторично попита Иванов. И после обясни на събралите се треньори и президенти, че евентуалния наем ще го определи лицензиран оценител, не общината. В залата се завъртя сумата от 18 лв на час или в най-добрия случай-10 лв на час, както е в ОП“Младежки център“. Наемът можел да се смята и на квадратура.

Без отговор обаче остава казусът със спортното училище. Общината може и да има правото да се разпорежда с имотите си, но по закона за народната просвета, образованието е безплатно. А тренировките там са част от образователния процес. Делегираните бюджети на училищата пък са разчетени до стотинка за заплати, отопление и издръжка на децата. На практика въвеждането на наем за спортните бази означава затваряне на школото поради невъзможност да се провежда образователен процес.

Какво казаха кметът и представителят на ДАМС за юридическия и морален казус пред хасковския спорт и какви ще са последствията за клубовете според техните треньори, вижте в нашия видеорепортаж .

Г.Христов

Представителят на министерството на спорта Силвия Тенчева показва законът според който базите могат да бъдат безвъзмездно отдавани
Допълнителни наредби обаче разрешават това да става само чрез концесия или наем, научиха треньорите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини