От х:

Днес в x:

Хасковлии арестувани в Судан заради снимки

Илия Илиев/вляво/ и Ивайло Ангелов имаха интересни преживявания в Судан

Хасковлиите Ивайло Ангелов и Илия Илиев са били задържани за няколко часа от суданските спецслужби заради снимки без разрешение, разказаха самите те, след завръщането си от африканската държава. Двамата бяха там за да открият причината за измирането на световно застрашение вид Египетски Лешояд.

„Там има нещо като диктатура. Трябва да казваш на всяка крачка къде отиваш и какво ще снимаш“ уточни Ангелов който е координатор по международен проект за защита на египетския лешояд. Когато веднъж орнитолозите спрели за почивка и почнали да снимат, до тях неочаквано изникнали две цивилни ченгета и учтиво ги „поканили“ в близкото управление. Там няколко часа им било обяснявано, че първо трябва да се регистрират при пристигане, после да вземат разрешение и едва тогава да разпънат обективите. „Не снимахме много“ призна дългогодишният фотограф и телевизионен оператор Илия Илиев. Като човек на изкуството той забелязал редица детайли от битието в Судан. „Хората са щастливи. От нищо не им пука, нямат никакво любопитство към чужденците“. Макар мизерията да е пълна, в едно нещо Судан ни удря в земята. „Изминахме 4 хиляди километра за 12 дни. Не видяхме нито една дупка по пътищата. Асфалт като стъкло“ потресен е Илия. В чисто професионален аспект, двамата пратеници на Българското дружество за защита на птиците са потресени от причината за измирането на лешояда. Далекопровод, принадлежащ на държавната електрокомпания. Което гарантира, че никога няма да бъде обезопасен. В този си вид/на снимката/ далекопровода бил от 1950-та година.

В началото на декември, двамата авантюристи тръгват към Етиопия и Кения за ново изследване. Парите им са осигурени от ген. Мохамед бин Заейд-началник на военно въздушните сили на ОАЕ. Той отпуснал 14 хиляди долара за проекта.

Повече за Судан, лешоядите и местните ентусиасти вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Лобното място за египетския лешояд-далекопровода
Телата на птиците се намират често край пътя
Лешоядите са се стопили наполовина в последните години
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини