От х:

Днес в x:

Хасковските превозвачи изреваха срещу исканите им нови автобуси

Автобусите трябва да са на под 10 години. В цялата област има само 7 такива

Хасковския общински съвет прие протестна декларация срещу намерението на правителството централно да разпределя автобусните линии между големите градове и изискването превозвачите да возят само с автобуси, не по-стари от 10 години. Извънредната докладна бе внесена от Красен Ангелов, собственик на превозваческата фирма Сърнела и председател на постоянната комисия по транспорт при общински съвет Хасково. Декларацията бе приета с голямо мнозинство и ще бъде изпратена до министерския съвет.

Декларацията подкрепя недоволството на превозвачите срещу изискването за автобуси не по-стари от 10 години. Това щяло да стимулира закупуването на нови, но по-нискокачествени автобуси/например произведени в Китай/ или такива които са под 10 години, но фактически амортизирани от дълъг пробег. Така вместо да се контролира техническата безопасност на возилата, се налага формално изискване в интерес на най-големите фирми в бранша. Като резултат, превозите на деца и ученици няма да бъдат извършвани от лицензирани превозвачи поради нерентабилността им.

Общинския съвет приема ,че и другите поправки залегнали в проекто закона накърняват икономическите интереси както на община Хасково така и на местните фирми и в крайна сметка на потребителя. Изискването да няма директни маршрути до населените места под 30 хил души ще остави много хора без достъп до автобусен превоз. Това по същество противоречи на член 35 от конституцията на република България, който гарантира правото за свободно придвижване из страната на всеки гражданин. Ако автобусните линии до големите градове се възлагат от правителството/досега това се правеше от общината/, местните фирми в невъзможността си да се преборят с големите играчи на пазара, ще трябва да изпълняват само линиите от вътрешнообластния транспорт, които в мнозинството си са нерентабилни. Това ще доведе до фалитите им.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини