От х:

Днес в x:

Хасковлия катери 43-метров пилон заради българското знаме

Иван Ангов катери пилона

43-метров пилон на ГКПП Капитан Андреево изкачи хасковският алпинист Иван Ангов. Той бе единственият, който се осмели да катери високия стълб, за да смъкне скъсания български флаг. Силен вятър омотал знамето, част от него заседнало в моторния механизъм и го блокирал. Ангов трябвало да го измъкне оттам. С подобно рисковано изпълнение не може да се похвали дори Иван Кристоф-българинът, който от години живее в Канада и е известен като човекът паяк.

За да подменят разкъсаното знаме от Областна администрация най-напред се обърнали към EVN, но специализираната им техника можела да стигне едва до 20 метра. Вариантът да се наеме строителен кран пък щял да излезе много скъпо. Височинни работници категорично отказали да се набират по високия пилон. За това бил извикан Иван Ангов-алпинист със сериозен опит, изкушен от риска и готов да изпита силите и уменията си в различни предизвикателства. Преди да замине за границата хасковлията изпробва алпийски способ за катерене върху 15-метрови стълбове в Хасково. В тази авантюра му помага Денчо Денев.

Изкачването на стълба е било доста рисковано начинание. Диаметърът на пилона в основата е 85 см, на върха - 30 см. Трикольорът е с размери 9/15 метра и тежи 20 килограма.

Ангов сам си направил сам осигуровка и ако беше увиснал на въжетата, можеше да бъде спасен само хеликоптер. Той обаче има сериозен опит в катеренето. Алпинист е повече от 30 години.

Христина Котларска

Иван Ангов (вдясно) и Денчо Денев подготвят въжетата

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини