От х:

Днес в x:

Баби от Димитровград четат приказки всяка събота

Детска читалня под надслов "Приказките на баба" стартира от тази събота в библиотеката в Димитровград. Инициативата е по проект на местна фондация и се организира за пръв път тук. Проектът е финансиран с помощта на фондация "Работилница за граждански инициативи, по програма "Общностно развитие и гражданско участие" с финансовата подрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа"."Идеята е децата да се докоснат до магията на приказките чрез книгите, а не да гледат филмче пред екрана или компютъра, обясни организаторът на инициативата Наталия Делчева. В рамките на няколко месеца - от септември тази година до март догодина, всяка събота от 10 до 12 часа бивши учителки, възпитателки или просто баби от местните пенсионерски клубове ще редят на децата различни приказки.

Над 10 възрастни жени от Димитровград са изявили желание да се включат в начинанието, допълни още Наталия Делчева. Ако идеята срещне голям интерес, тя ще бъде реализирана и след март с подкрепата на общината. Бюджетът на проекта е малко над 3 000 лв., а в края му ще бъде огранизиран конкурс за любим приказен герой. "Общината застава плътно зад тази инициатива, ще помагаме с каквото има нужда" каза директорът на хуманитарната и социална дирекция в общината Милена Тодева. Проектът срещна одобрението и на директори и преподаватери от местните детски градини.

Общината и детските градини харесват начинанието на фондацията
Бивши детски учителки и възпитателки ще четат приказки на децата над 4 години

С класическата приказка "Вълкът и седемте козлета" започна реализацията на хубавата идея в лятната читалня на местната библиотека. Децата днес занимава пенсионираната детска учителка Желка Гочева, която има 38 - годишен стаж в ОУ "Пенчо Славейков". Жената казва, че никак не е трудно да задържиш вниманието на детето с приказка, стига да намериш път до него с блага дума и усмивка.

Малчуганите от ЦДГ"Звънче" и ОДЗ"Слънце" пяха и танцуваха

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини