От х:

Днес в x:

ДАНС разследва ремонта на хасковското инфекциозно

В отделението е така от близо година, обясни завеждащия д-р Хубенов

Проверка на ремонта на хасковското инфекциозно отделение е била извършена от ДАНС и Държавната финансова инспекция. Контролните органи проверявалит за какво са разходвани 500 хиляди лева целева субсидия за вътрешна и външна рехабилитация на отделението. Ремонтът е зарязан на средата сумите - усвоени, а отделението работи с половин капацитет и е в ужасно състояние.

Информацията не бе потвърдена еднозначно от хасковската болница. . Според източници, отделението е разследвано от ДАНС, според други- само от Държавна финансова инспекция. Според ръководството на МБАЛ, обектът плаче за разследване, но все още никой не се е заел да го направи. Те на драго сърце допуснаха екип на Haskovo.net в хасковското Инфекциозно.

Оказа се че отделението е ремонтирано наполовина. Там където трябва да бъде интензивния сектор има само стаи оглозгани до бетон, без мазилка, дограми, ВиК и ел -инсталации. По коридорите има захвърлени строителни материали и инструменти. Прах и мазилка се стелят по пода и при всяко отваряне на врати или прозорец, влизат във вече готовите стаи с болни в тях.

Тук трябваше да е интензивния сектор

Ремонтираното крило пък даде дефекти още от първия ден, оплака се завеждащия д-р Хубенов. Строителят, фирма Янимакс ЕООД Хасково е направил вратите само 90 сантиметра и през тях не може да мине носилка. Наложило се допълнително им разширяване. Изградената по проект рампа за инвалиди и за трудно подвижни пациенти спира до.....болнична стая. За това пък до входа на отделението водят стълби. „Разполагаме само с половината си капацитет- около 30-на легла“ коментира д-р Хубенов. Уж ремонтираната канализация непрекъснато изпускала фекалии и отпадни води. Когато през март и април отделението се препълнило с болни от морбили на долните етажи попадали екскременти на пациенти от горните, заради калпавите тоалетни. Тогава всеки ден в отделението имаше над 100 пациенти.

А това-ВИП стая
Това са тръбите от тоалетните на горния етаж

За да се спасят от ужасните условия, част от тях били транспортирани в ушно и урологично отделения, а в мигове на най-голям наплив- дори в ОАРИЛ. „Загубихме сума ти пациенти, но хората са си прави защото искат удовлетвореност от престоя си в болницата“, съкрушено поясни д-р Петър Хубенов.

Договорът е сключен през март 2009-та година по време на предишното ръководство. Той е 500 хиляди лева със съфинансиране от болницата/ до 714 хиляди лева-Б.Р./. През ноември миналата година ръководството на болницата се сменя. „Лично спрях ремонта когато станах директор защото бе неизгоден. Болницата нямаше финасов ресурс за съфинансиране“ каза новия директор д-р Тодор Пандов. Парите от държавната субсидия вече са били усвоени. „401 хиляди са били платени на фирмата изпълнител на ремонта. 99 хиляди се губят“ уточни замдириктора по стопанската част Симеон Пачеманов. Парите ги нямало в сметките на болницата, отделно че по закон трябва да се използват точно за ремонта, а не за други плащания.

„Пълни глупости. Когато напусках, тия 99 хиляди си бяха в сметките на болницата. За всеки платен лев има извършена дейност“ реагира бившия изпълнителен директор д-р Димитър Шопов, сключил договора със Янимакс ЕООД. Защо договорът не е бил изпълнен, било нещо на което трябва да отговаря настоящото ръководство. „ Проверяваха ме кой ли не. Държавна финансова инспекция прави 4 месеца ревизия на болницата и не наложи нито стотинка акт на д-р Шопов. Аз съм чист!“ категоричен бе д-р той. Заварихме го в Пловдив. Първоначално отказа лична среща, защото не искал да се потапя отново в хасковските проблеми. Бил затворил страницата. После се съгласи да изрази мнението си.

Така изглежда ремонтираното отделение. През вратата на коридора обаче не може да мине носилка

За да бъде кашата пълна, управителят на Янимакс ЕООД даде трета версия по скандала. „ Договорът бе от март до септември 2009-та, на два етапа. След първия етап ми бе издаден акт 10 за спиране на строежа докато отделението се премести в ремонтираното крило и освободи това което предстои да бъде ремонтирано. Новото ръководство ми отказа акт 11/ възобновяващо строежа/ с мотива че предстои финансова инспекция. Може би разчитаха че ще им връщаме пари. Държавен финансов контрол обаче постанови че болницата ни дължи 150 хиляди лева за ремонт“ обясни управителя т Живко Вангелов. На въпроса достатъчно ли е построил за близо половин милион лева, Вангелов обясни че това е аванс и какво прави с тоя аванс, си е негова работа. Гледа се обекта при издаването му. Той бе категоричен, че при параметрите на настоящия договор би завършил строежа. Дори при забавено плащане. Стига само да му издадат акт 11.

Завеждащия инфекции в МБАЛ Хасково д-р Петър Хубенов
Замдиректорът по стопанската част Симеон Пачеманов

Докато страните се надлъгват , най-натовареното хасковско отделение продължава да губи пациенти за болницата си, а единственото положително нещо за него каза с черен хумор минаващ наблизо лекар:

Тук дори и вирусите ги е страх да влизат.

Как изглежда инфекциозно отделение отвътре, и какво мислят всички засегнати страни за срамната ситуация в която изпадна местната болница, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Д-р Димитър Шопов отхвърли обвиненията
Тук и вирусите ги е страх да влизат...
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини