От х:

Днес в x:

0 °C

Георги Матеев: Не упреквам родителите си, че ме оставиха в дом, сам ще успея

Какво вълнува на прага на истинския живот едно момче, пораснало в дом. С какво чувство поглежда назад и как си представя бъдещето. Това попитахме Георги Матеев, възпитаник на дом "Асен Златаров" в Хасково. Тази година той завърши специалност фризьорство и козметика в Професионалната гимназия по лека промишленост. Той е единственият възпитаник на дома, който е приет студент. Ще учи декоративно градинарство в Аграрния университет в Пловдив.

Георги Матеев,студент

- Как се чувстваш като студент?

- И добре, и зле. Чувствам се добре, защото постигнах това, което исках.

- Но ти си искал да учиш физиотерапия и рехабилитация.

- Така е. Но има време. Искам да бъда масажист. Ще работя и ще мога да си платя за курсовете.

- Защо не продължи с фризьорството?

- Защото в България не можеш да пробиеш с фризьорство.

- Притеснява ли те нещо?

- Да. Отивам в друг град, не познавам никого.

- От кога си в дом?

- Откакто се помня.

- Познаваш ли родителите си?

- Да. Те са от Димитровград.

- Чувстваш ли се различен?

- Не. Няма значение къде си израснал-дали в семейство или в дом. Аз съм себе си. Не се чувствам различен.

- Как те приемаха в училище?

- Нормално. Не вярваха, че съм от дома. За тях всички, оставени в дом, са крадци и цигани. Деца, оставени на произвола на съдбата.

- Кой ти е помагал?

- Бившата директорка на дома Жулиета Латева. Благодарение на нея съм това, което съм. Като малък бях непослушен и лигльо. Тя помагаше на всички деца. Беше като в нормалните семейства, ако не учиш, те лишават от нещо.

- Какво си работил?

- Бил съм хамалин. Две години работих в една дърводелска работилница до Сточна гара. Доста неща научих. Работил съм и във фирма за почистване, много добре се справях. Даже ме кефеше.

- Просил ли си?

- Не, но съм крал.

- Какво си крадял?

- Няма значение. Събирах се с лекета. Като много малък свивах вафли от магазина. Но животът е прекрасен, въпреки всички трудности.

- Питал ли си се защо точно на теб се е случи да израснеш в дом?

- Не. Така е писано, така е станало.

- Виждаш ли често родителите си?

- Не. Казал съм си, че ще направя това, което те не можаха. Ще имам образование и ще успея в живота.

- С какво се занимават те?

- С нищо.

- Упреквал ли ги,че са те оставили в дом?

- Какъв е смисълът да ги упреквам или съдя?! Не съм единственото дете,оставено в дом.

- Имаш ли братя и сестри?

- Имам три сестри и двама братя. Единия не го познавам и искам да го намеря. Военен е. Баща ми е имал много жени. Той е проклетник, аз не съм такъв. Животът е страшен, но не трябва да го показваш. Трябва да показваш хубавото.

-От какво те е страх?

- От това, което ме чака.

- Имало ли е възможност да бъдеш осиновен?

- Два пъти, но нямах декларация от родителите ми. Искаше да ме осинови един Банко, готвач от Македония. Бях в шести клас. Отидохме на почивка от дома в Минерални бани. Там се запознахме. Той имаше съпруга и син. Много го харесах. След това няколко пъти идваше в дома, за да ме вземе, но не се получи.Баба Гела от Хасково също искаше да ме вземе при нея. Беше готвачка в миньорската база в Минерални бани. Тя имаше внук.

-Защо родителите ти не подписаха декларация за осиновяване?

-Може би, защото смятат, че ще им потрябвам някога.

-Съжаляваш ли, че не си бил осиновен?

-Не. Така е трябвало. Съжалявам за своите грешки.

-Какви грешки?

-Всеки прави, някои не се поправят.

-Държали ли са лошо с теб в дома?

- Не. Ако се е случвало, било е, защото аз съм сгрешил.

-Имаш ли гадже?

-Имах, но вече нямам. Ходех с момиче от дома. Но не ми трябва женска. Много са опасни и проклети.

- В какво вярваш?

- В себе си.

- А в хората?

- Не. Нямам доверие на никого.

-Как си представяш твоето семейство?

- Искам близнаци. И да работя усилено, за да мога да ги гледам.

- Би ли осиновил дете от дом?

- Ако не мога да създам семейство, ще осиновя. Но иначе едва ли.

- Лесна жертва на наркотици и проституция ли стават децата от домовете?

- Не. Дете, което е видяло самотата и тъгата, това, че държавата го е гледала, се справя по-добре с живота, отколкото, дете, когато непрекъснато разчита на мама и тати.

-Чувстваш ли се самотен?

- Понякога.

- Плачеш ли?

- Да, тайно. Много обичам да бягам по Кенана. Тичам, когато искам да избягам от трудностите и проблемите. Но не се получава.

- Казвал ли си: "Обичам те!"

- Не, но съм го показвал.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини