От х:

Днес в x:

Тонове чакъл погребват исторически находки

Това са част от отк ритите находки край Меричлери. Други вече са под чакъла

Добивът на варовик в кариера Великан край Меричлери става в земи богати на исторически и археологически находки. Това твърдят от инициативния комитет на гр.Меричлери, Екогласност и експерти, като се позовават на открити от местни археолози в района сребърни монети, керамика и древни оръдия на труда. Последните находки са от 2008-ма година, т.е. година преди Каолин да започне разработването на находището край Меричлери. Преди това е било обявено че в района няма места с културна и историческа ценност. Такова е и становището на министерството на културата подписано от тогавашния министър Стефан Данаилов. От министерството обаче не са питали нито никой от местните специалисти, потвърди археологът на регионалния исторически музей-Хасково, Ирко Петров.

В поредната пресконференция по темата Каолин срещу Меричлери, председателят на Екогласност Емил Георгиев обяви официално че счита цялата кариера Великан за незаконна и е сезирал върховния съд. Той се позова на писмо от кмета на община Димитровград Стефан Димитров в което градоначалникът обявява че инвеститорът Каолин е е отправял никакви искания за промяна предназначението на земеделските земи намиращи се в зоната на концесията. Както вече Haskovo.net показа във видеорепортажа „Хора срещу камъни“, кариерата развиваше дейността си върху частни земеделски стопанства, като впоследствие предлагаше парично обезщетение на собствениците. „Дори и да изкупят нивите на земеделците, това не е достатъчно, обяви бившия шеф на Екогласност и настоящ експерт по подземни богатства Георги Аврамов. „По закон, земеделската земя трябва след като се изкупи, да и се промени предназначението в индустриална и едва след това да се започне добив. Това не е направено и следователно цялата кариера функционира в разрез със закона“ поясни Аврамов.

Той обърна внимание и върху друг факт. По концесия, Каолин ще експлоатира кариерата 35 години при официално обявени запаси от 2.5 млн тона. Вместо обявеното в работния проект добивано количество от 100 хил тона, Каолин добива 600 хиляди тона годишно. По документи, за двете години вече са добити 1 млн тона, което ще изчерпи находището за няколко години и инвеститорът по необходимост ще излезе от заявените за работа 180 дк. „600 хиляди тона вместо 100 хиляди означава 6 пъти повече запрашеност, което вече изисква задължително ОВОС/оценка на въздействието на околната среда/“, допълни експертът, професор Стефан Пиронков. Увеличаване на количеството означава различно инвестиционно намерение от предварително обявеното. По собствените нормативни документи на РИОСВ трябва да се направи ОВОС в такъв случай. Не знаем защо Екоинспекцията не го е направила, недоумяваха от Екогласност.

Присъствалите на пресконференцията меричлерци пък бяха категорични, че обезщетенията на Каолин не ги интересуват и ще се борят до край за пълно спиране работата на кариерата.

Г.Христов

Тракийски и римски артефакти изобилстват в землището на града
Проф Стефан Пиронков, Емил Георгиев и Георги Аврамов обявиха цялата кариера "Великан" за незаконна
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини