От х:

Днес в x:

Пловдив ни краде бебетата

3 от всеки 5 бременни в Хасково се канят да раждат в Пловдив. Неофициалната статистика на местни гинеколози бе потвърдена от репортерска проверка на Haskovo.net. 3 от 5-те родилки пред кабинета на д-р Недко Петров във втора поликлиника, посочиха града под тепетата за мястото където ще дадат нов живот. Роденото бебе там обаче се записва в регистрите на Пловдив и не влиза в статистиката за раждаемостта в Хасково.

Положителният ефект е за хасковските татковци. В Пловдив без проблем дават акт за раждане, дори на длъжници към общината. „Имах неплатен данък за колата. Тук нямаше да ми дадат документа, а сега парите ми трябват за друго“, сподели новоизлюпен татко. Той разбрал за екстрата впоследствие и това го утешило отчасти за наброените в „Селена“ пари.

Отливът от хасковското АГО бе индиректно потвърден от статистиката на ражданията през 2010-та. Те са 596. За почти 7 месеца, това прави доста под 100 новородени на месец. С този темп раждаемостта в края на годината ще е около 1000, което ще е почти десетилетен минимум за отделението. Обичайната „норма“ за хасковското родилно варира между 1300-1500 бебета годишно.

Все повече хасковски бебета проплакват за пръв път в Пловдив



Въпреки намалелите раждания, местното АГО не е застрашено от закриване и спокойно покрива 2-ро ниво на компетентност изисквано за областните болници. Последното 3-то ниво е за високо технологични клиники. В Димитровград обаче са на кантара с 350 раждания годишно при минимален праг от 300 за 1-во ниво. Под тази бройка, АГО-то се закрива, както стана в Харманли. Там по новата здравна карта на лечебните заведения, остава само родилно без патоанатомия, микропедиатрия и специалисти гинеколози.

В областното АГО не са разтревожени от отлива на родилки защото летните месеци по принцип са слаби откъм раждания. „По това време хората правят децата, раждат ги през зимата“ развеселено коментира началникът на АГО Хасково доктор Стефка Христова. Не напразно най-силните месеци били в края и в началото на годината. Пикът за 2010-та засега е април. Тоест именно през юли се е зачевало най-ударно.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини