От х:

Днес в x:

Шефът на туризма: Хасково - като Мачу Пикчу

Красимир Пилев/най вдясно, оприличи Хасково на Мачу Пикчу/

Хасково има туристически потенциал, независимо че не е на морето. И Мачу Пикчу не е. Така директорът на местния туристически информационен център Красимир Пилев сравни Хасково със свещения град на инките отпреди 700 години, обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство.  В този паралел Пилев намери перспективите на туризма в града на Богородица. Впрочем, статуята на Божията майка даде повод за още едно любопитно сравнение, направено този път от замкмета Нели Станева. „Кулата в Пиза храни от години един 95 хиляден град“ обяви тя. За 100-хилядно Хасково, влязлата в Гинес статуя на Богородица, може да изпълнява същата функция. „Може би не в рамките на следващите години, но все някога“ допълни Станева.

Туристическите атракции в Хасково бяха представени от общинската делегация при посещението и във Франция по повод националния и празник-14-ти юли. 15-те делегати посетиха Шатийон-сюр-индр за 5 дни, където представиха забележителностите на града и осъществиха ценни контакти, които ще са основа за бъдещо сътрудничество, обяви Нели Станева. „Всички разноски бяха за сметка на домакините“ подчерта тя и допълни, че в условия на икономическа криза, това е добре дошло. Нашата група се е представила с културна програма, включваща народни песни и танци и джаз концерт, широко отразени в местната преса.

„Това е най важното от визитата ни - как ни отразиха френските медии“ с патос обяви Красимир Пилев докато размахваше разпечатка от първа страница на френския национален ежедневник „Ла новел Републик“. От там грееха родните носии и трибагреник. Според Пилев след посещението във Франция посещаемостта на сайта на туристическия информационен център се е вдигнала в пъти, което свидетелства за засиления интерес на чужденците към Хасково.

Г.Христов

Българската група в Шатийон-сюр-индр
Мачу Пикчу.....
..и кулата в Пиза - примери пред Хасково
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини