От х:

Днес в x:

3 °C

Таня Вълкова: Сватба в черно е последният писък на модата

Таня Вълкова е сватбен агент. За четири години е организирала много бракосъчетания. Сама изработва всички аксесоари за тържеството - сватбените книги за пожелания, ритуалните свещи, кошничките, картичките, шампанското и цялостната аранжировката на цветята. Организирала е и фирмени тържества и партита за откриване на нови обекти.

Завършила е художествената гимназия в Сливен. Омъжена е и има три деца.

Таня Вълкова, сватбен агент

- Как започнате да организирате сватби?

- Случайно. Преди това рисувах върху дрехи. Един приятел ми се обади и каза, че негова позната в София има сватбена агенция и иска да говори с мен. Интересувала се от моите рисувани сватбени рокли. Първата сватбена рокля, която бях изрисувала с цветя, беше моята.

Срещнах се с тази дама. Тя ме попита: "Защо не станеш сватбен агент?". Отговорих: "Какво е това сватбен агент?". А тя: "Нима не знаеш? Нямате ли в Хасково сватбена агенция?" Тогава имаше само един "Ку-ку магазин", откъдето можеш да поръчаш украса. Тя ми каза, че имам визия и дар слово и мога да успея в това.

- Как приехте това предложение?

- Несериозно. Това е все едно да си говорим с теб, в един момент да ти да ми предложиш да правим международен бизнес и аз да кажа "да".

- Но тази идея ви е харесала.

- Бях рисувала дрехите на доста хора от Хасково, а ние не сме чак толкова голям град. Тази жена ми направи обучение, но трябваше сама да напредвам.

- Коя беше първата сватба, която организирахте?

- Първата беше през април в село Добрич. Там има една чешмичка до горичката край селото. Беше тип селска сватба - булката беше облечена като самодива. Ние трябваше да се погрижим за кетъринга и украсата. Много лесно като задача, но тогава ми се струваше адски трудно.

Втората голяма сватба, която организирах, беше във Франция на 07.07. 2007 година. Булката беше братовчедка на моя съпруг.

- Ориентирани ли са младоженците, когато дойдат при вас?

- В повечето случаи - не. Те идват и искат да видят украси. Правила съм хиляди украси, нямам две еднакви. Как да ги покажа? Предлагам им екипа - фотограф, диджей, водеща... Има такива, които държат на определен диджей или фотограф и аз съответно се съобразявам с техните желания.

- Как разбирате какво точно им подхожда?

- Говорим си, за да се опознаем. За да ги усетя. Как ще ми се довериш за сватбата си, ако не ме опознаеш?Има изключително трудни и меко казано капризни хора, но контактът е най-важен и в крайна сметка нещата си се нареждат. С някои наистина е имало трудни моменти, докато разбера какво точно искат.

- Приемате го като предизвикателство?

- Длъжна съм да се справя, след като съм се захванала с тази работа. Предизвикателство е цялата работа, не само трудният клиент.

- Има ли мода в сватбените украси?

- Има, разбира се. Но както всички знаем - модерното е най-скъпо, така че не всеки си го позволява. Но има детайли, които не са скъпи и ако се съчетаят и декорират правилно, се получават страхотни украси.

- Имали ли сте гафове?

- Не. Имала съм случай, в които идва майката, трепери и казва: "Бях при булката. Забравила си еди-какво си!" Питам: "Кога беше при булката?" Тя: "Преди две минути." Отговарям:" Отдавна е дадено." Две минути са много време.

- Случвало ли се е да забравите халките на младоженците?

- Да, на моята сватба. Чаках 15 минути да ги донесат. Тогава малко се ядосах. Ако сега ми се случи, не бих реагирала така. Мисля по друг начин.

- Каква беше вашата сватба?

- Най-обикновена сватба. Оператор ни беше Павел Одаджиев, наш приятел, диджей - Пепи Вълканов, това му е единствената сватба, но много държахме на него. Водещата беше Мария Цанева. От "Куку магазина" ни сложиха балони, друга украса нямаше тогава.

- Най-ексцентричната сватба, която вие сте организирали?

- Черната сватба, беше страхотна атракция за едни, а за други беше абсолютен ужас. Как може сватба в черно?! Но това е един от най-модерните цветове за сватби - черно и бяло. Съчетано с красиви и добре аранжирани цветя стават чудеса. Лошото е, че нямаме подходящ ресторант за този вид декорация, или поне доскоро нямахме... Сега има....

Имаше една булка, бременна в третия месец. Много тежка бременост караше. И по болници лежа. Не искаше да я занимаваме с нищо. Каквото реша. Казах й, че трябва да се чувства добре на сватбата. Тя: "Ако ми е лошо, ще подпиша и си тръгвам." Ден преди тържеството беше на легло. На сватбата танцуваше яко, следващия ден пак й беше много лошо.

Работата ми е много интересна. Но не е за всеки. Има хора, които бъркат професията сватбен агент и водеща на сватби и си мислят, че съм водеща или че правя само украса, но не е така. Сватбеният агент организира от началото до края една сватба. Той е човекът, който трябва да препоръча добър екип, да разпредели правилно времето за организация на тържеството, да даде най-точните съвети на младоженците и не на последно място да ги успокои, да ги накара да разберат, че това е един от най-вълнуващите дни в живота им и те трябва да го изживеят без никакви притеснения. Работата е трудна, но много приятна. Понякога не спя с дни, но това не е важно, особено когато видиш доволните лица на младоженци и гости.

- Младоженците искат ли лимузини, хеликоптери, яхти?

- Не това прави една сватба вълнуваща. Помни се купонът. Мои клиенти поръчаха истински пеперуди на сватбата си. На първия танц кутията се отваря и те литват. Бяха в тон с цялата украса - лилави. Мисля, че на всяка сватба има по нещо ексцентрично, но всеки човек го приема по различен начин. За едни живите пеперуди, за други лимузината, за трети нестандартния цвят на сватбеното тържество и т.н. Ексцентрична беше една булка, облечена в зелена рокля. Тя е с тъмна кожа, със зелени очи, роклята в същия цвят. Беше наистина страхотна...

Имаше младоженци, които подписаха на Дяволското гърло, а в ресторанта пристигнаха с тир. Но сами си го организираха. Имаше младоженка, която искаше да се венчае в храма на връх Шипка. Когато й казаха, че това удоволствие ще й струва 1 500 лв., се отказа.

Друг мой клиент пък взе булката с лада. Той е сърдечен хирург от Пловдив, а жена му е зъболекарка. Каза, че иска колата да е украсена с карамфили по същия начин, както ладата на сватбата на родителите му.

- Как раздвижвате една скучна сватба?

- Веднага се мислят варианти с диджея и водещата. Водещата трябва да стане близка с гостите, за да се отпуснат. Много зависи от самите гости и тяхната нагласа към това събитие. Но не е имало сватба, която да организирам и да няма забавления.

Понякога по сценарий скрояваме номер на първия танц на младоженците. Те танцуват блус и по някое време уредбата спира, все едно се разваля. Гостите започват да уят по диджея. Тогава започва някое секси парче, на което младоженците започват горещи танци. Гостите ръкопляскат. Купонът е вече готов.

- Можете ли да прецените дали бъдещите младоженците ще останат заедно? Случвало ли се е да си казвате: "Тези няма да ги бъде".

- Помисляла съм си го веднъж. Но все още са заедно, което ме радва. Имам късмет с моите младоженци, всички се обичат, нямам такива, които да са се развели или скарали, с повечето дори сме приятелски семейства.

- Има ли желание на младоженци, което не можете да изпълните?

- Ако поискат Майкъл Джексън да им пее на сватбата, няма как да им го доведа. Отиде си човекът, Бог да го прости, много го обичах. Сигурно има неща, които не мога да направя. Ако го кажа, трябва да излъжа. Но имаш ли пари, всичко можеш да получиш.

- Кой плаче повече - булките или младоженците?

- Плачат и млодженците, и булките. Различно е. Но аз плача на всички сватби, които организирам. Всичко приемам лично. Подготвяме тържеството с месеци. През това време говорим не само за сватбата. Бъдещи булки са ми споделяли много лични проблеми. Няма как да не станем приятели.

- Тези лични разговори не ви ли идват в повече?

- Това ме зарежда. Ако го няма, не мога да работя. Всичко е емоция. Това е и името на агенцията ми. За мен всичко е емоция.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини