От х:

Днес в x:

-2 °C

Гимназиите пълни до дупка, техникумите отиват на зян

За два дни 99% от приетите в профилираните гимназии вече се записаха

Профилираните гимназии с прием след 7-ми клас са попълнили почти на 100%-та паралелките си при това на максимума. До утре включително продължава записването на деца класирани в гимназиите по първо желание.

Справката показва, че от 131 места на ПМГ „Боян Петканчин“ в Хасково, са попълнени 123. На максимума от 26 деца вече е най-желаната специалност-информационни технологии с английски. Там средния бал на приетите е около невероятните 33 точки. В математика с Английски са се записали 25 от 26 възможни, в другите паралелки има по 2 свободни места.

И 7-те паралелки на езиковата са окомплектовани, отчете директорът Пенка Делиева. Има единични бройки до максимума от 26 ученици, но вероятно ще бъдат запълнени от второто класиране. То излиза на 1-ви юли. Само 3-ма се чакат за да се напълнят до край паралелките на димитровградската езикова „Иван Богоров“. Експериментът с руски език там не е успял. За Английски с Руски са се явили само 6 деца и паралелката категорично отпада.

Въпреки напълнените до дупка паралелки има смисъл учениците които не са попаднали в желаните училища, да участват във второ класиране. Молби за него се подават и утре. Дори и в на пръв поглед пълни паралелки могат да се открият места ако някой изтегли документите си в полза на друго училище или някое от 30-те деца от други региони не се запише, въпреки че е прието.

В професионалните гимназии, максимумът ученици в паралелка е 29. Проблема на бившите техникуми обаче ще е минимума от 18. Още след края на изпитите стана ясно, че за 1088 места има само 980 ученици. Като се добави различния наплив за училищата, като например Икономиката и Строителството, спрямо електротехниката и селскостопанската гимназия, то със сигурност едни ще напълнят паралелките, а други ще останат под чертата. През миналата година професионалните гимназии реализираха отличен прием, защото така наречените елитни училища „издъхнаха“ с паралелки. Демографски слабите набори 96 и 97, също допринасят за нарастващия дефицит на деца.

Г.Христов

И те искат в Eзиковата :)
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини