От х:

Днес в x:

Гимназиите пълни до дупка, техникумите отиват на зян

За два дни 99% от приетите в профилираните гимназии вече се записаха

Профилираните гимназии с прием след 7-ми клас са попълнили почти на 100%-та паралелките си при това на максимума. До утре включително продължава записването на деца класирани в гимназиите по първо желание.

Справката показва, че от 131 места на ПМГ „Боян Петканчин“ в Хасково, са попълнени 123. На максимума от 26 деца вече е най-желаната специалност-информационни технологии с английски. Там средния бал на приетите е около невероятните 33 точки. В математика с Английски са се записали 25 от 26 възможни, в другите паралелки има по 2 свободни места.

И 7-те паралелки на езиковата са окомплектовани, отчете директорът Пенка Делиева. Има единични бройки до максимума от 26 ученици, но вероятно ще бъдат запълнени от второто класиране. То излиза на 1-ви юли. Само 3-ма се чакат за да се напълнят до край паралелките на димитровградската езикова „Иван Богоров“. Експериментът с руски език там не е успял. За Английски с Руски са се явили само 6 деца и паралелката категорично отпада.

Въпреки напълнените до дупка паралелки има смисъл учениците които не са попаднали в желаните училища, да участват във второ класиране. Молби за него се подават и утре. Дори и в на пръв поглед пълни паралелки могат да се открият места ако някой изтегли документите си в полза на друго училище или някое от 30-те деца от други региони не се запише, въпреки че е прието.

В професионалните гимназии, максимумът ученици в паралелка е 29. Проблема на бившите техникуми обаче ще е минимума от 18. Още след края на изпитите стана ясно, че за 1088 места има само 980 ученици. Като се добави различния наплив за училищата, като например Икономиката и Строителството, спрямо електротехниката и селскостопанската гимназия, то със сигурност едни ще напълнят паралелките, а други ще останат под чертата. През миналата година професионалните гимназии реализираха отличен прием, защото така наречените елитни училища „издъхнаха“ с паралелки. Демографски слабите набори 96 и 97, също допринасят за нарастващия дефицит на деца.

Г.Христов

И те искат в Eзиковата :)
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини