От х:

Днес в x:

Хасковско на колене пред светец заклеймил Исляма

Стотици българи целунаха мощите на светеца

Стотици жители на Свиленград, Харманли, Любимец, дори и от Хасково днес посрещнаха на границата кортеж от Гърция, където бяха чудодейните мощи на Св. Игнатий Старозагорски и Св. Прокопий Варненски. Светините пристигнаха днес в Свиленград  от Атон, Света гора и ще бъдат пренесени в Стара Загора и Варна.

Под специално опънати сенници хората имаха възможност да се поклонят и да целунат християнските реликви. После те бяха положени в  църквата "Св. Троица" в Свиленград, където отново бяха обект на преклонението на християни.

Мощите на Св. Игнатий старозагорски са част от тържествената служба в Стара Загора по случай утрешния голям християнски празник Еньовден. Св.Игнатий е известен с геройското си и мъченическо отрицание на насила налаганото мюсюлманство в България и то в период известен като тъмните векове в българската История. В края на 18-ти и началото на 19-ти век, турци убили баща му и насилили майка му и двете сестри да приемат мохамеданството. Игнатий/тогава известен под името Иван/ избягал, но бил заловен от турски разбойници. Те го заставили да обещае че ще приеме исляма. След като бил освободен, Игнатий се заклел че ще похули публично мюсюлманството, дори и с цената на живота си. С тази цел постъпил в Атонския манастир. След като се замонашил той отпътувал за Цариград, където в сърцето на отоманската империя изпълнил клетвата си. Заради това, той бил обесен на 8-ми октомври 1814-та година. Негови събратя от Атон откупили мощите му и ги върнали в манастира. От тленните останки на светеца ставали чудодейни изцеления. Славата на старозагореца била толкова голяма, че главата му се съхранява от стотици години в руски манастир в Атан, под закрилата на руската държава. Част от мощите на светеца ще бъдат положени в новостроящ се храм. Днес кортежът със светините пресича областта за да бъде утре в старозагорските и варненски храмове.

Г.Христов

В Свиленград опашката пред тленните останки бе огромна
Светините влизат в църквата "Света Троица"

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини