От х:

Днес в x:

2100 седмокласници - само 3 шестици. Средно-3.75

Деца и родители са разочаровани

2100 седмокласници са „родили” само три пълни шестици от общо над 4 хиляди оценки по предметите български език и литература и математика. И трите 6-ци са по математика. Техните лауреати са Лилия Петрова, Тенчо Ангелов и Десислава Колева. Разказът „Вида” на неизвестния фолклорист Иван Джуренов не позволи на нито един от явилите се по български език да хване пълно 6. По предварителна информация средната оценка в изпита по езика на Вазов е 3.906. По математика-3.595. Средно-3.75.

Оценката е доста по-ниска от миналата година, но трябва да се прави разликата че тогава се явиха около 900 деца, коментира началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Това били само ученици целенасочено кандидатстващи за профилирани гимназии и съответно по-мотивирани. През тази година се включиха всички седмокласници, защото изпитът бе и за външно оценяване на 7-ми клас.

1713 седмокласници имат позитивни оценки по двата предмета /над 2/ и ще могат да участват в класиране за гимназиите. За там свободните места са 1429, тоест теоретично за всяко място има ученик. Това не означава, че няма да има отпаднали паралелки, защото изборът на децата е неравномерен, коментираха образователните експерти.

От 15 юни, следващия вторник, започва подаването на документи за класиране в профилирани гимназии.

Резултатите от националното външно оценяване и от приемните изпити по български език и литература и по математика след 7-и клас вече са достъпни на сайтовете на РИО ТУК и на МОМН http://7klas.mon.bg/

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини