От х:

Днес в x:

Спасителки на плажа от 17 до 43 г

17-годишната Ася по стъпките на Памела Андерсън

43-годишната учителка от Свиленград Иванка Миткова се записа за курса за водни спасители, който се организира ежегодно в Хасково. Той започна на комплекс Фантазия с участието на 32-ма мъже и две жени. По ирония на съдбата, дамите бяха най възрастния и най-младия участник. 17-годишната Ася от хасковската Езикова мисли че ще е доста сложно да извади удавник, но е готова да рискува и опита.

За Иванка Миткова, това е почти ежедневие в Свиленград. По думите на учителката по физическо възпитание, досега е спасила десетки дечица във басейните на града. Мисията на спасителя е освен да спасява и да учи да плува, за да не се налага спасяване, категорична е дамата.

5-седмично обучение в нормативите за морски и басейнови спасители очаква курсистите. Уроците ще се водят от Тони Налбантов от БЧК и инструкторите Васил Стайков и Димо Димов. На втори юли ще бъде положен изпита. Още от сега всичките бройки на бъдещи спасители са запазени в курортите по Черноморието. Кризата за спасители на морето е огромна заради непрекъснатото текучество на кадри към чужбина. Според организаторите от БЧК, няма и как да е иначе след като предлаганите пари зад граница варират между 1000 и 1500 евро на месец, а заплатата в България не надхвърля 700 лв, при това често без осигурени храна и спане.

Видеорепортаж от събитието вижте ТУК

Г.Христов

Иванка Миткова от Свиленград
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини