От х:

Днес в x:

Граждани: Синята зона ще вмирише Лебеда

Ганчо Христов показва очертаното паркомясто, което блокира достъпа до контейнерите за боклук

Очертаните паркоместа за Синята зона блокират достъпа до контейнерите за боклук и колите на почистващата фирма „Титан“ няма да могат да стигат до тях. Ще се вмиришем! За това алармираха граждани, живеещи в блоковете на площад „Лебеда“ в Хасково. Тази сутрин работници очертаха със синя боя местата за паркиране на автомобили. От понеделник, според обявеното от общината намерение, собствениците им ще трябва да плащат по лев на час, или ако живеят там – по 72 лева годишно за пропуск.

Освен това наредените плътно едно зад друго места за автомобили препречват и входа за парка, откъдето минават майки с колички, показа Ганчо Христов, който живее в съседния блок. Съкварталците се бяха събрали днес на тихата уличка без изход и ядно коментираха стартиращата в Хасково Синя зона.

Бяхме събрали над 500 подписа, но съдът отказа да разгледа жалбата ни, оплакаха се те. Но се заканиха да направят нов опит да бутнат Синята зона в съда.

„Това е дискриминация! Някои от съседните улички не са обявени за Синя зона и живеещите там ще си паркират без проблем. А от нас искат по 72 лева на година! Ами че това е все едно нов данък за колата“, възмущаваха се съкварталците.

„Синята зона едва ли ще стартира от 1 май, защото все още нямаме готовност. По-вероятно е към 15-и“, коментира за Haskovo.net заместник кметът Кирил Керанов. Той заяви, че когато приключат с очертанията, лично ще мине по всички улици и там където има подобни ситуации като тази с контейнерите, паркоместата ще бъдат заличени.

Керанов обаче не се съгласи с препречения път за майките с колички. „А сега как минават оттам?“, попита той, визирайки наредените една до друга по тротоара коли.

„Паркоместата са разчертани с по голям размер от стандартния, който е 2.5x5.5 метра“, обясни той. Това се прави, за да може да се минава между спрелите автомобили.

„Но каквото и да правим, истината е, че в Хасково просто няма място за всички коли. Автомобилите са толкова много, че наличната площ, като извадим зелените площи, паркове и градинки, не е достатъчна“, допълни Керанов. По думите му в града имало много семейства с по пет коли.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини