От х:

Днес в x:

ВМРО и СКАТ в Хасково: Турция вън от ЕС!

Подписка с искане за провеждане на референдум против членството на Турция в Европейския съюз стартира от днес в Хасково. Масата, където се полагат парафите, е до сградата на общинската администрация. Инициатори са ВМРО и телевизия СКАТ.

Подписката е общонационална и започва от днес във всички областни градове на страната, поясниха организаторите. Представител на ВМРО днес в Хасково бе Кристиян Петков, член на националния изпълнителен комитет на партията, а телевизия СКАТ бе представлявана от бившия местен депутат от АТАКА Георги Димитров.

Трябва да се съберат 200 000 подписа, за да внесем искането за провеждане на референдум в парламента, обясни Кристиян Петков. По думите му България няма интерес от членството на Турция в Евросъюза. Не само заради историческата обремененост, обясни той. Преди седмици турският външен министър направи няколко изказвания, последното – в Босна, с които иска възраждане на старата Османска империя, добави Петков.

Освен това Турция е страна, която не изпълнява международните договори, казват воеводите. Съседите ни и досега не са изпълнили клаузите на Ангорския договор, по силата на който трябваше да обезщетят тракийските бежанци. Заедно с лихвите сумата е набъбнала до над 10 милиарда долара. Турция отказва да преговаря с България по този въпрос. Едва при последната визита на новия ни премиер Бойко Борисов в Анкара е бил обсъдена тази наболяла тема, обясняват от ВМРО.

Но дори Турция да плати тези огромни обезщетения, това ще е само един добър знак, предупреждават воеводите. Искаме още да се признае геноцида над българите, както над арменците. Искаме Анкара да спре с политиката на агресивно ислямизиране на Балканите, допълни ексдепутатът Георги Димитров.     

Подписката за референдума стартира от днес и ще продължи до 18 юли. Разчитаме да се включат и тракийци, както и всички родолюбиви българи, призоваха организаторите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини