От х:

Днес в x:

Скриха ваксините. Разболяват децата ни заради пари

Някои успяха да се ваксинират. Други чакат милостта на държавата и доставчика

Доставчиците изтеглиха от аптеките модерната ваксина Пентаксим в очакване на по-висока цена от държавата

Алергии, автоимунни заболявания или компрометирана имунна система е резултатът от започналата, но прекратена предсрочно имунизация. За това алармираха лекари по повод изчезналата от аптечната мрежа ваксина Пентаксим - срещу дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца /менингит/. Препаратът се поставя в рамките на три поредни месеца. Липсата му в аптеките оставя много деца само с по една или две дози. Дори след време имунизационният цикъл да бъде завършен, ефективността ще е паднала наполовина. Нещо повече. Ако дозите се поставят в други, а не в указаните за това месеци /2-ри, 3-ти, 4-ти/, те ще съвпаднат с редовните имунизации за други болести.

Така например ако поставите пентаксим в 13-я месец, той ще съвпадне с тривалентната Морбили-Паротит-Рубеола. Тоест 8 болести наведнъж. Резултатът - компрометирана имунната система.

Пентаксимът е съвместим с другите ваксини. Но търсената имунна реакция може да не се състои или да се обърне срещу организма, категоричен е педиатърът д-р Марио Янакиев.

Пентаксимът е модерна ваксина, която освен срещу болестите в досега използваната Тетраксим /4-валентна ваксина/ дава защита и срещу един от причинителите на менингит. Тя трябваше да стане безплатна от първи април тази година. Правителството обаче не можа да намери 30 млн. за цялата страна. Затова хората още си я купуват. За трите месеца тя излиза около 120 лв.

Именно заради предстоящото й заплащане от държавата обаче доставчиците са изтеглили свободно продаващите се дози. Според Търговската лига, която зарежда хасковските аптеки с ваксини, поне до месец няма да се доставя пенкаксим. Неофициалното обяснение е, че доставчикът може да е получил по-добра цена от държавата и да не е изгодно да продава пентаксима в аптечната мрежа. Иначе няма логика да не печели от свободната продажба, коментираха лекари.

Родителите имат два варианта, обясни д-р Янакиев. Когато детето им влезе в периода за имунизация / 2, 3, 4-ти месец/ да пристъпят към традиционната 4 валентна ваксина, която е безплатна. Освен, че не пази от менингит, тя понякога има странични ефекти. Другия вариант е да чакат пентаксимът да се появи на пазара, но ще трябва да го съчетават с редовните ваксини от календара и изброените по-горе последствия. При деца със стартирала вече имунизация може да се направи комбинация между друга ваксина Инфанрикс с допълнителна добавка срещу Полиомиелит.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини