От х:

Днес в x:

0 °C

Скриха ваксините. Разболяват децата ни заради пари

Някои успяха да се ваксинират. Други чакат милостта на държавата и доставчика

Доставчиците изтеглиха от аптеките модерната ваксина Пентаксим в очакване на по-висока цена от държавата

Алергии, автоимунни заболявания или компрометирана имунна система е резултатът от започналата, но прекратена предсрочно имунизация. За това алармираха лекари по повод изчезналата от аптечната мрежа ваксина Пентаксим - срещу дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца /менингит/. Препаратът се поставя в рамките на три поредни месеца. Липсата му в аптеките оставя много деца само с по една или две дози. Дори след време имунизационният цикъл да бъде завършен, ефективността ще е паднала наполовина. Нещо повече. Ако дозите се поставят в други, а не в указаните за това месеци /2-ри, 3-ти, 4-ти/, те ще съвпаднат с редовните имунизации за други болести.

Така например ако поставите пентаксим в 13-я месец, той ще съвпадне с тривалентната Морбили-Паротит-Рубеола. Тоест 8 болести наведнъж. Резултатът - компрометирана имунната система.

Пентаксимът е съвместим с другите ваксини. Но търсената имунна реакция може да не се състои или да се обърне срещу организма, категоричен е педиатърът д-р Марио Янакиев.

Пентаксимът е модерна ваксина, която освен срещу болестите в досега използваната Тетраксим /4-валентна ваксина/ дава защита и срещу един от причинителите на менингит. Тя трябваше да стане безплатна от първи април тази година. Правителството обаче не можа да намери 30 млн. за цялата страна. Затова хората още си я купуват. За трите месеца тя излиза около 120 лв.

Именно заради предстоящото й заплащане от държавата обаче доставчиците са изтеглили свободно продаващите се дози. Според Търговската лига, която зарежда хасковските аптеки с ваксини, поне до месец няма да се доставя пенкаксим. Неофициалното обяснение е, че доставчикът може да е получил по-добра цена от държавата и да не е изгодно да продава пентаксима в аптечната мрежа. Иначе няма логика да не печели от свободната продажба, коментираха лекари.

Родителите имат два варианта, обясни д-р Янакиев. Когато детето им влезе в периода за имунизация / 2, 3, 4-ти месец/ да пристъпят към традиционната 4 валентна ваксина, която е безплатна. Освен, че не пази от менингит, тя понякога има странични ефекти. Другия вариант е да чакат пентаксимът да се появи на пазара, но ще трябва да го съчетават с редовните ваксини от календара и изброените по-горе последствия. При деца със стартирала вече имунизация може да се направи комбинация между друга ваксина Инфанрикс с допълнителна добавка срещу Полиомиелит.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
26 ное 2020
Последни новини