От х:

Днес в x:

Изгориха 5 км бракониерски мрежи на Тракиец

Директорът на ИАРА Милчо Милчев лично запали кладата

5 385 метра хрилни мрежи бяха изгорени показно днес на клада край язовир Тракиец в района на с. Караманци от риболовни инспектори. „Уловът“ на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е от първите три месеца на тази година. Заловени са общо 107 броя мрежи.  Най-много са хванати през февруари, уточни директорът на местната ИАРА д-р Милчо Милчев. Уловената е риба е върната във водоемите, поясни той.

2/3 от мрежите са извадени от язовир Ивайловград, казаха още от инспекцията. Останалите са равномерно разпределени из язовирите Тракиец, Иваново, Орешец и река Арда. Целият регион от години е прицел на бракониерите, защото тук са концентрирани половината водоеми в страната, коментираха от Агенцията. Въпреки среднощните проверки, извършвани в цялата страна вчера и миналия ден обаче, в хасковско не бе заловен нито един нарушител.

По принцип мрежи не трябва да се горят на открито и това обяснява голямото натрупване на бракониерска "стока". Самият министър на земеделието Мирослав Найденов обаче даде тон миналата седмица на яз. Ивайловград. Тогава ръководената от него акция срещу бракониери залови само мрежи, които министърът разпореди да бъдат изгорени на брега на язовира.

Хрилните мрежи бяха складирани в над 30 чувала

Кладата на Тракиец бе съобразена със санитарните норми-закътано място, далеч от водоизточници и пожарообезопасено. За спазването на изискванията следеше комисия, съставена от представители на регионалната екоинспекция, „Зелени Балкани“ и хасковското Горско.

Георги Христов

Специална комисия следеше за безопасността
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини