От х:

Днес в x:

От понеделник боцкат срещу свински грип

Ваксините срещу свински грип пристигнаха в Хасково

Пандемичната ваксина срещу грип АН1N1 /свински грип/ ще бъде поставяна безплатно от понеделник, съобщават от регионалната здравна инспекция. Партидите с ваксина са пристигнали днес и се разпределят по имунизационните кабинети на ДКЦ-тата. В първа поликлиника имунизацията ще се прави в понеделник от 9 до 12 часа и от 14 до 17 часа, както и в сряда в същите часове. В бившата военна болница ще се ваксинира само в сряда от 15 до 18 часа. Същия ден, но сутринта от 9 до 12 часа, ще се прави имунизация във втора и трета поликлиника.

„Няма да върнем и тези, които дойдат в  лабораторията на РИОКОЗ“, каза главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. По-удачна, според нея, ще бъде имунизацията в поликлиниките, защото всеки флакон с ваксина е за 10 души. Веднъж отворен, трябва да се оползотвори незабавно, тоест да има достатъчно събрали се хора.

Безплатната ваксина бе предвидена за лица във висок риск: тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, диабет, бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит. Заради отшумелия риск от епидемия, сега дозите се предоставят безплатно и на всички, които пожелаят да се имунизират.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини