От х:

Днес в x:

Д-р Живко Христов: Повече пациенти-повече проблеми

д-р Живко Христов

Д-р Живко Христов е общопрактикуващия лекар, който има записани над 5 хиляди пациента. Това е най-голямата пациентска листа в цялата област. Вместо очакваното благоденствие, Д-р Христов и останалите предпочитани лекарите, са най-тежко ударени от забавените плащания от Касата към джипитата. Освен липсата на приходи, д-р Христов наскоро бе принуден за заплати от джоба си още 8 хиляди лева за надхвърлени лимити от направления.

Личните лекари с по-големи пациентски листи имат повече проблеми, категоричен е д-р Христов. Твърдението е в пълна противоположност на разпространеното мнение сред обществеността а и сред други лекари, че най-големите листи превръщат лекарите едва ли не в „бароните на здравната реформа”.

„Да парите вървят с пациентите, но разходите са много повече, а никой не гледа това” казва докторът. „5000 пациенти-5 хиляди лева на месец. Плащам заплати на втори лекар каквото е изискването по закон за практики над 2500 пациенти. Плащам заплати и осигуровки и за две сестри. Плюс консумативи. Вероятно 4 хиляди от тези 5 отиват веднага за разходи” прави разбор доктор Христов. Липсата на приходи обрича такива практики на фалит. Защото разходите не могат да бъдат отложени. Пример-не можеш да забавиш плащанията на осигуровките, защото НАП веднага начисляват глоби и за неплатени и за забавени осигуровки. Глобите стигат до 4 хиляди лева.

„Разбира се че ми е идвало на ум да се откажа. В момента преглеждам деца, възрастни и пенсионери. Записвам само деца, правя една практика в която срещу 5 лв месечен абонамент гарантирам че има всичко което го има и Касата, и си оправям положението. Така ще избегнем и прекомерната работа и зависимостта от разплащателния орган” коментира докторът. И посочва че сега работи от 8 сутринта до 12 вечерта. „Жена ми някак ме търпи” с хумор добавя той.

Плащанията на общопрактикуващите обаче не свършват с това. Всички Джипита имат огромни кредити. „Никой не ни гаранитра пациенти. Помежду си, лекарите са конкуренти и се борят за привличане на клиентела” твърди председателят на ОПЛ-тата в Хасково д-р Николай Николов. 2 –ра и трета поликлиника например са направени със средствата на лекарите които работят там. „Имам 100 хиляди лева кредит” допълва и д-р Христов. С тях той си е построил сграда в където се помещава кабинетът му на улица Каменни. „ За 10 години в болниците са инвестирани 10 млрд лева. Някой от вас да вижда някаква разлика в тях?” риторично запита д-р Николай Николов. За разлика от болничната помощ, джипитата си финансират всичко сами. В техните поликлиники и лаборатории разликата е очевидна.

25 % от практиките в областта не са заети. От началото на годината вече три джипита в Хасково са напуснали професията. Тежкото положение се допълва и от затрудненията със така наречените направления. За последното тримесечие на 2009-та година д-р Христов е имал 660 направления за специалисти и лимит от 5 хиляди лева за изследвания. За първото тримесечие на 2010-та година той е получил 570 направления за специалисти и 3500 лв за изследвания. „Касата казва че като свършиш направленияута можеш да поискаш допълнително. Правиш молба за още 150 да речем, те ти пращат 50. Без обяснения” уточнява Живко Христов.

При д-р Христов винаги е пълно

570 направления за над 5 хиляди пациента, прави 1 направление за 10 души, за целия тримесечн период. Изследвания на хормони пък например струва по 15 лв на хормон. В зависимост от заболяването, се предписва изследвания на между 6 и 12 хормона поне. Когато лимитите на пари за изследвания и направления бъде надхвърлен, лекарят си плаща всичко от джоба. А при големите листи , лимитът винаги се надхвърля. Изходът, тогава е лекарите да отказват направления и изследвания. Сами може да си представите какво ще стане тогава, завършват общопрактикуващите.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини