От х:

Днес в x:

10 °C

Д-р Живко Христов: Повече пациенти-повече проблеми

д-р Живко Христов

Д-р Живко Христов е общопрактикуващия лекар, който има записани над 5 хиляди пациента. Това е най-голямата пациентска листа в цялата област. Вместо очакваното благоденствие, Д-р Христов и останалите предпочитани лекарите, са най-тежко ударени от забавените плащания от Касата към джипитата. Освен липсата на приходи, д-р Христов наскоро бе принуден за заплати от джоба си още 8 хиляди лева за надхвърлени лимити от направления.

Личните лекари с по-големи пациентски листи имат повече проблеми, категоричен е д-р Христов. Твърдението е в пълна противоположност на разпространеното мнение сред обществеността а и сред други лекари, че най-големите листи превръщат лекарите едва ли не в „бароните на здравната реформа”.

„Да парите вървят с пациентите, но разходите са много повече, а никой не гледа това” казва докторът. „5000 пациенти-5 хиляди лева на месец. Плащам заплати на втори лекар каквото е изискването по закон за практики над 2500 пациенти. Плащам заплати и осигуровки и за две сестри. Плюс консумативи. Вероятно 4 хиляди от тези 5 отиват веднага за разходи” прави разбор доктор Христов. Липсата на приходи обрича такива практики на фалит. Защото разходите не могат да бъдат отложени. Пример-не можеш да забавиш плащанията на осигуровките, защото НАП веднага начисляват глоби и за неплатени и за забавени осигуровки. Глобите стигат до 4 хиляди лева.

„Разбира се че ми е идвало на ум да се откажа. В момента преглеждам деца, възрастни и пенсионери. Записвам само деца, правя една практика в която срещу 5 лв месечен абонамент гарантирам че има всичко което го има и Касата, и си оправям положението. Така ще избегнем и прекомерната работа и зависимостта от разплащателния орган” коментира докторът. И посочва че сега работи от 8 сутринта до 12 вечерта. „Жена ми някак ме търпи” с хумор добавя той.

Плащанията на общопрактикуващите обаче не свършват с това. Всички Джипита имат огромни кредити. „Никой не ни гаранитра пациенти. Помежду си, лекарите са конкуренти и се борят за привличане на клиентела” твърди председателят на ОПЛ-тата в Хасково д-р Николай Николов. 2 –ра и трета поликлиника например са направени със средствата на лекарите които работят там. „Имам 100 хиляди лева кредит” допълва и д-р Христов. С тях той си е построил сграда в където се помещава кабинетът му на улица Каменни. „ За 10 години в болниците са инвестирани 10 млрд лева. Някой от вас да вижда някаква разлика в тях?” риторично запита д-р Николай Николов. За разлика от болничната помощ, джипитата си финансират всичко сами. В техните поликлиники и лаборатории разликата е очевидна.

25 % от практиките в областта не са заети. От началото на годината вече три джипита в Хасково са напуснали професията. Тежкото положение се допълва и от затрудненията със така наречените направления. За последното тримесечие на 2009-та година д-р Христов е имал 660 направления за специалисти и лимит от 5 хиляди лева за изследвания. За първото тримесечие на 2010-та година той е получил 570 направления за специалисти и 3500 лв за изследвания. „Касата казва че като свършиш направленияута можеш да поискаш допълнително. Правиш молба за още 150 да речем, те ти пращат 50. Без обяснения” уточнява Живко Христов.

При д-р Христов винаги е пълно

570 направления за над 5 хиляди пациента, прави 1 направление за 10 души, за целия тримесечн период. Изследвания на хормони пък например струва по 15 лв на хормон. В зависимост от заболяването, се предписва изследвания на между 6 и 12 хормона поне. Когато лимитите на пари за изследвания и направления бъде надхвърлен, лекарят си плаща всичко от джоба. А при големите листи , лимитът винаги се надхвърля. Изходът, тогава е лекарите да отказват направления и изследвания. Сами може да си представите какво ще стане тогава, завършват общопрактикуващите.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини