От х:

Днес в x:

Румъния посреща ученици от „Славейков“по проект

Четирима ученици от СУ „П. Р. Славейков“ и един ръководител се завърнаха вчера от международен проект в Румъния.

Проектът „MoviMent” се реализира в колаборация с неформалната група „Зенит България“ и Сдружение „Родопея – Балканика“ по програма „Еразъм – Младежки обмен“. Българската младежка група бе съставена от ученици от СУ „П.Р.Славейков“, като това е четиринадесети международен младежки проект от дългогодишното сътрудничество на училището със Сдружението.

Проектът се проведе вCăpățâneni, близо до град CurteadeArgeș,с участници от домакините, нашата група и младежи  от  Турция, Гърция, Сърбия,  Хърватска и Унгария.Водеща организация на този проект  е неправителствената румънска организация ЕUROACTIVE,  създадена през 2019 година  и една от основните й цели е  създаване на стратегически партньорства с други неправителствени организации.

Темата на проекта е свързана със създаване на филми по истории, които си струва да бъдат разказвани, използвайки инструменти, умения и стъпки при заснемане, писане на сценарий, редактиране и разпространение на филми. Целта  е на младите хора да се дадат необходимите дигитални умения за представяне на  свои идеи чрез филми за промяна на обществената среда, като се фокусират върху филмовата продукция, цифровото разказване на истории и създаване на мултимедийно съдържание.

Процесът на създаване на филми е творческо приключение от идеята, през сценария, редактирането и разпространението. Груповата работа бе творчески – динамична и се осъществи чрез методите на неформалното образование – ролеви игри, работа в малки групи, творческо писане, симулации, дискусии и др.  Дейностите са проектирани да бъдат интерактивни, образователни и забавни, като се набляга на ученето чрез правене и в колективното творчество и прозрение.

Тематичните  групови занимания сутрин се  фокусираха върху овладяване на практическите умения за избор на тема, техники за разказване на истории, работа с камера и уроци по софтуер за редактиране, а следобед се работи в екипи върху проекта за филм, където се прилагат сутрешните уроци за темата, снимането на кадри и редактирането.             

Продуцираха се 6 кратки филми насочени към социални, екологични или специфични за общността проблеми. Проектът  имаше за цел да активизира дискусиите  около тези теми и насърчи младите хора да бъдат по – информирани и активни включвайки се  в конструктивен диалог и застъпничество. Чрез проекта се създаде приобщаваща среда, която улесни сътрудничеството, работата в мрежа и културния обмен между млади хора от различни страни и  произход. По този начин се  нарушат бариерите,  насърчава се взаимното разбиране и създаване на общност от млади и креативни хора, които взаимно се  подкрепят и вдъхновяват.След приключването на проекта, в период от 2 месеца,  разпространението ще бъде чрез публикации за проекта в социалните медийни платформи със снимки, презентация или прожекция на филм, препоръки в  официалната страница на проекта и  споделяне на лични преживявания. В последните дни на проекта получихмеYouthpass сертификат.

„Традиция е на всеки младежки международен проект да има национална вечер от страната – участник. Нашата група  показа красотите на България, приготви баница, шопска салата  и други национални ястия и се опита да научи другите участници да играят  българско хоро. Бяхме с носии и това още повече изпълни атмосферата с българския дух , нашите традиции и култура. Проектът за нас бе незабравимо преживяване, житейски и творчески с  много създадени приятелства.“, разказват с носталгия и благодарност току-що завърналите се от Румъния ЕсиенГюрсес и Дуйгу Бекир от 11в клас, както и десетокласниците Сейрула Лютви и Ангел Желев. Техен ръководител в Румъния бе Петя Здравкова – доброволец към сдружение „Родопея – Балканика“.

          Утре втора група от България с участието на ученици и с ръководител от СУ „П. Р. Славейков“ заминава за Румъния за друг международен младежки проект по Еразъм+.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини