От х:

Днес в x:

Гешев на разпит за Петьо Петров-Еврото: „Не помня“, „възможно е“, „това е несериозно“

Лицето Петьо Петров познавам от 90-те години като прокурор в СРП. Поне докато съм главен прокурор три години и половина, с голяма степен на вероятност мога да твърдя, че не съм го виждал лично, нито в този период съм ходил в небезизвестния му ресторант“. Това е едно от малкото точни и ясни изречения, които заявява бившият главен прокурор Иван Гешев по време на разпита си от 5 октомври м.г., без иронични и типично неговите „хумористични“ коментари.

Той е разпитван като свидетел по делото, което Софийската градска прокуратура образува на 20 юни 2023 г. (няколко дни след като Гешев е освободен и заменен от Борислав Сарафов), за да търси престъпления от прокурори от Софийската районна прокуратура по воденото срещу Петьо Еврото досъдебно производство, по което са събрани доказателства и срещу Борислав Сарафов. Протоколът от разпита на Гешев е разпространен от Антикорупционния фонд (АКФ), който в последните няколко дни направи серия от подобни разкрития на документи от разследването, свързано с Петьо Петров-Еврото.


Разпитът на Гешев изобилства от „не си спомням“, „вероятно“, „възможно е“, „не знам“, както и многократно повтарящият се коментар към разследващия екип, че въпросите, които му задават са „несериозни“. Има и изобилие от препоръки да прочетат съдебната практика, вътрешните правила и да проверяват за информацията, за която го питат, по системите.
„За разлика от резките си политически изказвания, пред прокурора и следователя Гешев говори доста обрано и използва любимите си витиевати и иронични изрази от краткия си мандат като главен прокурор, които едновременно носят желаните внушения, но и гарантират юридическа неуязвимост. Свои евентуални посещения в ресторанта на Петров в периода преди да стане главен прокурор Гешев не отрича със същата „голяма степен на вероятност“, а само се позовава на липсата на спомени за такива“, коментират думите на Гешев от АКФ.


Още в началото на разпита, макар и да твърди за себе си, че или въобще не е посещавал „Осемте джуджета“, или просто не помни за това, той изказва подозренията си, че административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица са посещавали доста по-често не само ресторанта на Петьо Петров, но и неговия дом.

Следва иронично подхвърляне към водещите разпита прокурор и следовател, че ако биха разкрили кои са тези лица, каквото е законовото задължение на всеки разследващ, биха установили, че те „може“ да са посещавали и домашния адрес на Петров, да са носили „документи от СГП“ и да са били в топли отношения с него. Всичко това, според Гешев, остава „само една теоретична възможност“, разбира се. За него „категорично“ е единствено, че той самият не е знаел къде живее Петров, а само, че пребивава в „небезизвестния ресторант“, при това „известен от медиите“.

„Силно впечатление прави изричното посочване от Гешев, че в дома на Петьо Еврото са носени документи точно от СГП, а не обичайната за изказа му липса на конкретика. Силно впечатление правят и постоянните му препратки през целия разпит към двама административни ръководители на СГП - градския прокурор Илиана Кирилова и заместника ѝ Божидара Ганева, които четири пъти са споменати в комплект „Кирилова и Ганева“, коментират от АКФ.

По време на разпита Гешев прави референции с недомлъвки към техни „притеснения“ от „някакви твърдения“ по воденото от СРП разследване, за които научил от самите тях. Според Гешев Кирилова и Ганева много държали делото да се приеме по компетентност от СГП, на което той им казал да се разберат с ръководителя на СРП Невена Зартова, но какво се е случило не помнел.

Случилото се е, че СГП в действителност поема по компетентност досъдебно производство на СРП, което, както е вече публично известно, съдържа свидетелски показания, свързващи Кирилова и Ганева с „Осемте джуджета“, както и множество информационни носители и документи с неизвестно съдържание.

„Поне докато съм главен прокурор три години и половина, с голяма степен на вероятност мога да твърдя, че не съм го виждал лично, нито в този период съм ходил в небезизвестния му ресторант“, казва Гешев за Петьо Петров-Еврото и ресторант „Осемте джуджета“.

„Поне докато съм главен прокурор три години и половина, с голяма степен на вероятност мога да твърдя, че не съм го виждал лично, нито в този период съм ходил в небезизвестния му ресторант“, казва Гешев за Петьо Петров-Еврото и ресторант „Осемте джуджета“.

„От всичко това „с голяма степен на вероятност“ можем да заключим, че Гешев, макар и да се стреми да не казва нищо особено конкретно, индиректно прави внушението, че административни ръководители в прокуратурата (особено такива от СГП) и „други високопоставени лица“ са били много по-близки до Петьо Еврото от него самия, каквато известна близост всъщност той също не отрича категорично“, посочват от АКФ.

Също така, на търсената от водещите разпита негова лична заинтересованост от делото на СРП, той противопоставя личната заинтересованост на ръководството на СГП, която отново иронично нарича „служебна“.

„Помня, че ръководството на СГП беше силно притеснено по незнайни за мен причини и съм сигурен, че тези причини са служебни, а не лични, както и че имаше напрежение със СРП. Във връзка с това имаше комуникация с всички страни и аз казах на Кирилова (Илиана Кирилова - бел. ред.) да „не ме занимава с глупости“, защото за мен тогава приоритет бяха процедурите във ВСС и опита да бъда убит и това не представляваше интерес за мен“, казва в разпита си Гешев.

Дали водещият разпита и разследването прокурор Йордан Петров е последвал препоръките на доскорошния си най-висш началник да установи кои са тези други високопоставени лица, както и ролята на преките си административни ръководители, все още не е известно.


„Вероятно формалното му извинение да не го стори по това разследване и да не задълбае с повече въпроси по темата би бил вече посоченият предмет на делото - историята на досъдебно производство 26636/23 г. на СРП, което е светкавично образувано по публикация от сайта на АКФ със снимки на усмихнатите Борислав Сарафов и Петьо Петров пред „Осемте джуджета“, допълват от организацията.
По време на разпита самата снимка и публикацията на АКФ са показани на Гешев, който заявява, че няма спомен да е запознат. „Помня само публикацията, но от медиите“, твърди бившият главен прокурор.

На всички въпроси за лично участие в образуването и воденето на разследването, необичайно бързо достигнало до обвинение за Петьо Еврото (впоследствие не само отменено от СГП, след като го поема по компетентност, но и довело до обвинение за повдигналия го прокурор от СРП) и претърсвания и изземвания на множество адреси, свързани с Петров, Гешев отговаря формално и витиевато с позоваване на Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, и насочване на разследващите към проверки в информационната система на прокуратурата.

Попитан дали е оказвал натиск, Гешев отрича да е давал устни указания и изразява увереност, че това не се прави и сега.

„Това, което мога да кажа е, че никога не съм си позволявал да окажа натиск върху вътрешното убеждение на колега, защото от 30 години съм в системата и не съм помияр“, твърди Гешев пред разследващите.

Всички въпроси за каквото и да е нерегламентирано негово или на СРП поведение по делото бившият главен прокурор контрира с препращане към поведение на Софийската градска прокуратура. Той не пропуска да посочи, че разбира много добре същността на делото, по което е разпитван.


„Ако делото се води, че някой е увредил лицето Петьо Петров и неговите права, съдейки по въпросите Ви, смятам, че е забавно от юридическа гледна точка“, казва иронично Гешев пред разследващия екип.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини