От х:

Днес в x:

Търговското споразумение между Нова Зеландия и ЕС влиза в сила на 1-ви май

В понеделник Нова Зеландия обяви, че споразумението за свободна търговия с Европейския съюз ще влезе в сила на 1-ви май, след като парламентът на страната ратифицира сделката, съобщава Ройтерс.

Нова Зеландия уведоми ЕС, че е ратифицирала споразумението по-рано в понеделник, каза министърът на търговията и земеделието Тод Макклей.

Уелингтън и Брюксел подписаха споразумението през юли 2023 г., като Европейският парламент ратифицира своята страна на споразумението през миналия ноември.

Нова Зеландия очаква сделката да облагодетелства нейната селскостопанска промишленост по отношение на говеждо, агнешко, масло и сирене, както и да премахне митата върху друг износ като емблематичния за страна плод киви.

От своя страна ЕС  ще спечели от премахването на своите износни мита, включително за облекло, химикали, фармацевтични продукти и автомобили, както и на вино и сладкарски изделия.

Според правителствени данни, ЕС е четвъртият по големина търговски партньор на Нова Зеландия, като двустранната търговия на стоки и услуги на стойност е била в размер на 20,2 милиарда новозеландски долара (12,1 млрд. долара) през 2022 г.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини