От х:

Днес в x:

Протест в Хармани поиска изваждането на Бежанския център от града

  Протест с шествие организираха хората в Харманли срещу условията, при които сега съществува Регистрационно приемателния център към Агенция по бежанците, който е на тяхна територия. Конкретният повод обаче е очакваното разглеждане през април на директива за миграцията в Европейския парламент. „Държим в нея да бъде заложен текст, който да задължава страните -членки на ЕС мигрант с криминални прояви, да бъде екстрадиран в родината си, а не връщан в първата страна, в която е влязъл в еврозоната, както е сега“, казва Николай Георгиев. По думите му Бежанските центрове у нас трябва да бъдат изнесени извън градовете.

  Хората в Харманли са силно притеснени от настоящата ситуация. Милко Тодорв разказа, че въпреки, че в Центъра има вечерен час, който през летния сезон е до 18 часа, а през зимния -до 17 часа, това не се спазва. По всяко време на денонощието вървят по 10-12 души, свидетелства мъжът. 

  В Харманли искат капацитета на Центъра да бъде намален и той да бъде определен само за семейства бежанци. Общо в Центъра са настанени към момента 519 души. Сега тук основно има млади мъже.  „За нас това са бойци, буйни натури“, казва още Тодоров.

  Харманлийци разказват още, че младите мъже, настанени в бежанската зона, закачат с намеци младите момичета от града, което е много притеснително и може да доведе до конфликтни състояния в града.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини