От х:

Днес в x:

Приключи ремонта на емблематичния за града културен дом "Химик"

    С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик”, който е паметник на културата. Известната като кино "Химик" сграда бе напълно обновен отвътре и отвън, това отчетоха при завършващите дейности по проекта днес кметът на общината Иво Димов и ръководителят на проекта, инж.Клавдия Тончева. Проектът завърши с около 2 години закъснение, за което кмета Иво Димов разясни, че реализацията му се е сблъскала с множество изненади, като Ковид пандемия, инфлация и др.

    Общата стойност на проекта е 3 882 378.56лв., от които безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж” в размер на 3 300 021.78 лв. и 582 356.78лв. собствен принос на Общината.

    „На мен се пада честта да ремонтирам обекти, които никой десетилетия не подхващаше, но зад това се крие предизвикателството да свършиш нещо, което ще остане във времето и ще се ползва от хората. Общата стойност на строително-ремонтните дейности е 1,9 млн.лв. без ДДС, като допълнително няколко фирми имаха възможността да доставят оборудване, обзавеждане и всичко необходимо, за да може този комплекс да започне да функционира. През цялото време на действие на проекта бяхме съпътствани от различни изненади, включително Ковид пандемия, инфлация, но днес имаме възможността да открием изцяло обновения комплекс. Нашата основна цел е да вдъхнем живот на всички помещения и те отново да се ползват. По проекта са сменени изцяло столовете в залата. Има нова електро инсталация, отопление, охлаждане, пожароизвестителна система, видеонаблюдение. Настилките са подменени и реновирани. Всички помещения вътре в тази огромна сграда са ремонтирани. Залата и сцената дават възможности да се ползва за концерти, спектакли и други събития.“, каза при откриването кмета на общината Иво Димов.

    Той поздрави екипа по проекта за добре свършената работа и допълни, че до месец и половина предстои и приемането на обекта от държавна приемателна комисия.

     „Сградата е паметник на културата, като единична ценност и бяха възстановени всички архитектурни детайли по фасадата и вътре в самата сграда. Също така бяха изградени инсталации като пожароизвестителна, аварийно оповестяване, отоплителна, вентилационна, климатична. Подменено е цялата водопроводна и канализационна мрежа. Извършихме възстановяване на всички настилки. Извършихме възстановяване на различен по вид помещения като музикален салон, библиотека и други. Разгърната застроена площ на сградата е 3 800кв.“, отчете работата по проекта неговия ръководител инж.Клавдия Тончева.

    Повече гледайте във видеоматериала към статията.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини